Hlavní obsah

Musíme urychleně upevnit frontové linie, prohlásil Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po setkání s veliteli u několika klíčových míst na jihu a východě fronty prohlásil, že Ukrajina potřebuje urychleně posílit obranu na celé frontové linii. Informuje o tom britská zpravodajská televize BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na návštěvě obránců v Kupjansku

Článek

„Ve všech hlavních sektorech, kde je potřeba posílit obranu, musíme urychlit budování (obranných) struktur,“ prohlásil Zelenskyj, který za nejdůležitější místa označil Kyjev, východní města pod palbou Rusů v Doněcké oblasti a klíčové linie na severovýchodě mezi Kupjanskem a Lymanem.

Ukrajinský prezident dále uvedl, že teploty pod bodem mrazu a sníh představují „novou fázi války“.

Podle BBC tím Zelenskyj ještě zvýšil obavy ze „stále zmrzlejšího“ konfliktu, které už dříve umocnil fakt, že letní ukrajinská protiofenziva nešla podle představ a nepřinesla očekávané územní zisky.

Zelenskyj: Protiofenziva nebyla úspěšná kvůli nedostatku vojáků a zbraní

Evropa

Rusko stupňuje útoky

V posledních týdnech narůstá počet ruských útoků v Doněcké oblasti, kde se okupanti zaměřují především na okolí města Avdijivka. Zde se jim podle amerického Institutu pro studium války (ISW), který odkazuje na ruské válečné blogery, podařilo postoupit západně od železniční trati u obce Stepove (asi tři kilometry od Avdijivky) a u Novokalynove (asi 11 km severozápadně od Avdijivky).

ISW dále uvedl, že se okupantským silám podařilo postoupit také severně od průmyslové zóny jihovýchodně od Avdijivky a že boje stále probíhají u koksovny a přilehlé haldy odpadu.

Podle ukrajinského listu Suspilne se navíc zmrzlá půda u Avdijivky mění v bahno, což oběma válčícím stranám komplikuje provoz vozidel.

Zelenskyj: Pro Ukrajinu bude jednodušší získat zpět Krym než Donbas

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám