Hlavní obsah

Pro ukončení bojů uděláme vše, ujistil Zelenského indický premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indie podnikne vše, co bude v jejích silách, aby přispěla k ukončení konfliktu na Ukrajině. Ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému to v sobotu v Hirošimě řekl indický premiér Naréndra Módí.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a indický premiér Naréndra Módí při jednání v Hirošimě

Článek

„Ujišťuji vás, že bolest vaši i ukrajinských občanů chápu velmi dobře,“ řekl Módí Zelenskému na okraji summitu zemí skupiny G7 při jejich prvním osobním setkání od začátku invaze.

„Můžu vám zaručit, že Indie i já osobně uděláme vše, co budeme moct, pro ukončení bojů,“ podtrhl.

Jednotlivé agentury přeložily vyjádření Módího různě. Některé použily přímo obrat „ukončení války“, což je termín, kterému se indičtí představitelé v tomto kontextu doposud vyhýbali, zatímco jiné psaly o „ukončení konfliktu“, „bojů“ či „krize“.

Spojené státy tlumí kritiku Indie. Hodí se jim proti Číně

Zahraniční

Přidejte se k našemu mírovému plánu, vyzval prezident

Na Twitteru pak Módí zmínil „naši jasnou podporu dialogu a diplomacii pro nalezení cesty vpřed“. Ujistil také, že Indie bude nadále Ukrajině posílat humanitární pomoc.

Zelenskyj na Telegramu upřesnil, že poděkoval Indii za „podporu územní celistvosti a svrchovanosti naší země, konkrétně na půdě mezinárodních organizací“. Řeč podle něj byla i o poskytnutí pomoci při odstraňování min či o dodávkách mobilních nemocnic.

Ukrajinský prezident nakonec znovu vyzval Indii, aby se přidala k mírovému plánu, který připravil Kyjev.

Macron a Si ladí mírový plán pro Ukrajinu

Zahraniční

Ukrajinský plán, který má západní podporu, počítá mimo jiné s kompletní obnovou územní celistvosti Ukrajiny a úplným stažením ruských vojsk či se zřízením mezinárodního trestního tribunálu pro ruské válečné zločince.

Podobný návrh je však nepřijatelný pro Moskvu, která kromě jiného trvá na tom, že jakýkoliv kompromis musí brát v potaz ruské územní zisky.

Snaha o podporu v Džiddě

Jak podotkla americká stanice CNN, účast na schůzce skupiny G7 dává Zelenskému příležitost nejen zatlačit na západními lídry, aby nepolevovali ve vojenské podpoře Kyjeva, ale také setkat se s představiteli zemí, které se nepřipojily k západním protiruským sankcím a které se odmítají přidat na jednu či druhou stranu konfliktu.

Peskov: Možnost mírového řešení nevidíme

Válka na Ukrajině

O tom, aby podpořili jeho mírový plán, se Zelenskyj v pátek snažil velmi asertivně přesvědčit i účastníky summitu Ligy arabských států (LAS) v saúdskoarabské Džiddě.

„Bohužel jsou ve světě tací, a jsou i zde mezi vámi, kteří zavírají oči před nelegálními věznicemi a anexemi. A já jsem tady proto, aby si každý mohl udělat upřímný náhled na situaci bez ohledu na to, jak silný vliv se snaží mít Rusko,“ prohlásil.

Západ zůstává skeptický

Vzhledem k tomu, že zahájení jednání mezi Moskvou a Kyjevem na základě ukrajinského plánu není myslitelné, snaží se o zprostředkování rozhovorů mezi znepřátelenými stranami řada jiných zemí, které mají dobré vztahy s Ruskem i s Ukrajinou.

Mezi nimi jsou nejen Saúdská Arábie, ale také Čína, Brazílie, Turecko či africké státy, které se nyní chystají do Kyjeva a Moskvy vyslat vlastní mírovou delegaci.

Lula papouškuje ruskou propagandu, zlobí se USA

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám