Hlavní obsah

Spojené státy tlumí kritiku Indie. Hodí se jim proti Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda indického premiéra Naréndry Módího utahuje šrouby médiím i opozici. Za jejího působení roste diskriminace muslimské menšiny. Administrativa prezidenta USA Joe Bidena se ale do veřejné kritiky Indie nežene. Jihoasijská země se totiž Washingtonu hodí v jeho strategii proti Číně, napsala agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Indický premiér Naréndra Módí a prezident USA Joe Biden na summitu G20 na Bali

Článek

Důkazů vládního zasahování do demokratických norem přibývá. Módího kabinet např. v lednu zakázal vysílání dokumentu stanice BBC, podle kterého premiér v roce 2002 – tehdy jako guvernér státu Gudžárát – přinejmenším kryl masakry tamních muslimů. Následovala razie daňových úřadů v sídlech britské televize v Dillí a Bombaji.

Lídr opoziční strany Indický národní kongres (INC) Ráhul Gándhí byl zase v březnu nepravomocně odsouzen ke dvouletému vězení za urážku poté, co se před volbami v roce 2019 svých příznivců na mítinku zeptal, „proč mají všichni zloději příjmení Módí“. Den po rozsudku přišel i o poslanecký mandát.

Lipavský vysvětloval Indům, že je potřeba Rusko izolovat. Oni to vidí jinak

Domácí

Kabinet také v prosinci 2019 schválil novelu zákona, která umožňuje rychlejší získání občanství pro členy náboženských skupin – vyjma muslimů. Slíbil též zavedení Národního registru občanů, do kterého by se však řada muslimů nedostala vzhledem k tomu, že nemají dokumenty, které by jejich občanství dokázaly.

Volňásek kvůli Pekingu

O tom všem však Bílý dům podle Bloombergu alespoň veřejně mlčí. Nejen to: Biden se v létě chystá Módího pohostit na slavnostní státní večeři ve Washingtonu.

Důvodem je, že Nové Dillí se stalo klíčovým pro USA v jejich strategii zadržování vlivu Pekingu. „Indie dostává tohoto volňáska kvůli Číně,“ potvrdil Manoj Džoši z indické nadace Observer Research Foundation. „Co do velikosti a potenciálu je jedinou zemí v Asii, která může Čínu vyvážit,“ podotkl někdejší bezpečnostní poradce indických vlád.

„Indická vláda počítá s tím, že západní země přimhouří oko nad spoustou věcí,“ napsal před časem indický historik a spisovatel Mukul Kesavan v deníku The Guardian.

„Nechuti (západních) vlád postavit se Módímu rozumím,“ uvedl Šaši Tarúr, přední zákonodárce za INC. „Hlavním strategickým zájmem Západu a jiných zemí v jihovýchodní Asii je zůstat na té správné straně s Indií,“ dodal.

Indické nákupy ruské ropy? Hodí se

„Podobně jako u ostatních států se i v případě indických vládních činitelů zapojujeme do rozhovorů ohledně lidských práv,“ ohradil se John Kirby, bezpečnostní mluvčí Bílého domu.

Podle Bloombergu však Bidenova představa o konfliktu mezi demokraciemi a autokraciemi naráží v případě Indie na strategickou realitu, v níž se USA přou o vliv s Čínou a Ruskem.

Ruská Gazprombank rozšířila spolupráci s bankami v Indii

Ekonomika

A realita vítězí. Důkazem toho je americká zdrženlivost vůči Novému Dillí ohledně indických nákupů ruské ropy ve velkém. Za těmi si Indie v zájmu nižších cen pro své obyvatele stojí, a Washington dokonce potichu přiznává, že se mu v podstatě hodí, že jihoasijská země takto postupuje.

Nejmenovaný americký diplomat se podle Bloombergu krátce po invazi Ukrajiny svému indickému kolegovi svěřil, že kdyby indické rafinerie neskupovaly ruskou ropu a neprodávaly ji dál do světa, její cena mohla vystřelit až na 180 dolarů za barel (v březnu 2022 se po ruské invazi Ukrajiny vyšplhala na 130 dolarů za barel).

A to by znamenalo ještě tvrdší dopady na západní ekonomiky než ty dosavadní.

Indie kritizuje německý vtip o počtu obyvatel

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám