Hlavní obsah

Lula papouškuje ruskou propagandu, zlobí se USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva ohledně války na Ukrajině jen opakuje ruskou a čínskou propagandu, prohlásil v pondělí mluvčí Bílého domu John Kirby.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva

Článek

Lula v neděli při návratu z Číny obvinil z pokračování konfliktu obě strany. „Rozhodnutí válčit přijaly obě země. Jednáme o vytvoření skupiny zemí, které nemají co do činění s válkou,“ řekl podle agentury Reuters.

Kritizoval také ruského prezidenta Vladimira Putina i jeho ukrajinský protějšek Volodymyra Zelenského za to, že se nijak nesnaží, aby na Ukrajině zavládl mír.

Lula už v sobotu obvinil USA a Unii z toho, že přispívají ke zbytečnému prodlužování konfliktu dodávkami zbraní Kyjevu. „Spojené státy musí přestat podporovat válku a začít mluvit o míru. Evropská unie musí (také) začít mluvit o míru,“ podotkl.

Konflikt na Ukrajině chceme ukončit co nejdřív, prohlásil Lavrov

Válka na Ukrajině

Scestné, myslí si Kirby

Kirby v pondělí označil Lulovo vyjádření za „zkrátka scestné“. Brazilský prezident podle něj jen „papouškuje ruskou a čínskou propagandu“. Washington už v březnu zdůraznil, že v současnosti „nepodporuje volání po příměří“.

Lulova tvrzení odmítla také Evropská komise. „Rusko nese jako jediné zodpovědnost za nelegální a nevyprovokovanou invazi na Ukrajinu. Není sporu o tom, kdo je agresor a kdo oběť,“ uvedl v pondělí mluvčí Komise Peter Stano.

„USA, EU a další zahraniční spojenci pomáhají Ukrajině se bránit, protože by jinak čelila zničení,“ dodal mluvčí Komise. „Nezapomínejme, že Ukrajina je obětí, a je tudíž na ní stanovit podmínky, za kterých by mohla zahájit mírová jednání,“ uvedl Stano.

Lulu naopak podpořil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, který v pondělí v Brazílii zahájil svou cestu po několika zemích v regionu. Moskva je „vděčná našim brazilským přátelům za to, že jasně chápou, jak celá situace vznikla,“ řekl Lavrov. Poděkoval také za snahu „přispět k hledání způsobu, jak situaci urovnat“.

ČR dovoz obilí z Ukrajiny nestopne, oznámil Nekula

Ekonomika

Hlava Brazílie: Na vině není jen Kreml

Brazilský prezident chce vytvořit skupinu států, jejímž cílem by mělo být zprostředkování a moderování jednání o míru.

Podle Lulových představ by ve skupině měly být vedle Brazílie také Indie a Čína, která v únoru představila svůj mírový plán, na jehož základě by mohla začít jednání o příměří. Peking v dokumentu podtrhuje dva principy mezinárodního práva: zásadu územní celistvosti, kterou zdůrazňuje Západ, i zásadu nedělitelnosti bezpečnosti, kterou vyzdvihuje Rusko.

Lula už loni v květnu v rozhovoru pro časopis Time zdůraznil, že za válku nemůže pouze Kreml. „Putin neměl napadnout Ukrajinu. Ale není to jen jeho chyba. USA a EU se také provinily. Jaký byl důvod invaze na Ukrajinu? (Rozšiřování) NATO? Pak měly USA a EU (jasně) říct: ‚Ukrajina se členem NATO nestane.‘ To by problém vyřešilo,“ uzavřel.

Wagnerovci se troufale snažili získat zbraně na Ukrajinu od Turecka, člena NATO

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám