Hlavní obsah

Macron a Si ladí mírový plán pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron pověřil Emmanuela Bonneho, svého zahraničněpolitického poradce, aby ve spolupráci s Wang I, nejvyšším čínským diplomatem, vytvořil rámec, který by mohl být použit jako základ pro budoucí jednání o ukončení války na Ukrajině.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Čínský prezident Si ´Tin-pching a jeho francouzský host Emmanuel Macron při přehlídce čestné stráže v Pekingu

Článek

Francouzi věří, že k rozhovorům mezi Ruskem a Ukrajinou by mohlo dojít již letos v létě, uvedly anonymní zdroje pro agenturu Bloomberg.

Jakákoli budoucí jednání by závisela na několika podmínkách, včetně úspěchu ukrajinské jarní ofenzívy, což by Kyjevu během rozhovorů zajistilo silnou pozici, potvrdily zdroje.

Agentura Bloomberg upřesnila, že úředník z Macronovy kanceláře potvrdil plán, který měl Bonne probírat s Wangem. Podrobnosti odmítl komentovat a dodal, že spojenci Francie byli o francouzské iniciativě informováni.

Telefonát se Zelenským

Zůstává nejasné, zda má Macron pro svůj záměr podporu Kyjeva.

V sobotu však Elysejský palác dal na srozuměnou, že s Volodymyrem Zelenským „projednal další kroky při organizaci mírového summitu“. Ukrajinský prezident potvrdil, že dvojice v telefonickém rozhovoru hovořila o „výsledcích nedávné návštěvy francouzského prezidenta v Číně“.

Macron v Číně: Domluvte Rusku

Zahraniční

Francouzské zdroje deníku The Daily Telegraph, aniž by potvrdily podrobnosti této zprávy, daly na srozuměnou: „Macron během své cesty veřejně prohlásil, že chce přimět Čínu, aby se zavázala hrát konstruktivní roli. Samozřejmě se odehrály diplomatické rozhovory, na které navazují další kroky.“

Kreml ve středu informoval, že žádné plány na mírovou dohodu předložené Francií neviděl.

Peking doposud neprojevil žádné známky nátlaku na Moskvu, aby ukončila svou invazi. V Číně se Macronovi nepodařilo přesvědčit čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, aby se Zelenským promluvil, a vyvedl spojence z míry prohlášením, že Evropa nesmí být vazalem americké agendy ohledně Tchaj-wanu.

Had v trávě?

James Cleverly, britský ministr zahraničí, během návštěvy Japonska na summitu G7 připustil, že sice chápe jestřábí postoj některých svých kolegů, ale „Čína bude pokračovat dál, ať už s ní budeme jednat, nebo ne“. „Pokud se nebudeme angažovat, ztratíme tento vliv. Nemám v úmyslu zahodit ten vliv, který mám, a to ani na Čínu,“ zdůraznil.

V reakci na Macronovy plány řekl Tobias Ellwood, předseda výboru britského parlamentu pro obranu, deníku The Daily Telegraph: „Možná si myslí, že sleduje ušlechtilý cíl, ale ve skutečnosti se chytá čínské příručky a obchází běžné mezinárodní postupy a uznávané mechanismy řešení mezinárodních sporů.“

Macrona čekala přehlídka, Leyenovou místo v koutě

Zahraniční

Iain Duncan Smith, někdejší předseda Konzervativní strany, který si v ní udržuje nezanedbatelný vliv, má za to, že Ukrajinci francouzskému prezidentovi příliš nevěří.

„Když jsem byl na Ukrajině, zjistil jsem, že nevěří Číňanům a nevěří ani Macronovi, protože je do této svízelné situace dostal především on, když v roce 2014 přišel s katastrofální dohodou spolu s tehdejším německou kancléřkou Angelou Merkelovou,“ upřesnil.

„Rozhodně mu nevěří od té doby, co odjel do Číny. Říkají si: Macron má jen jeden cíl, a tím je posílení Macronovy image, a je mu jedno, koho strhne s sebou, aby toho dosáhl, když čelí takovému domácímu průšvihu. Jeho chování je opravdu bizarní a připomíná hada v trávě,“ uzavřel, přičemž slovem „průšvih“ měl na mysli bouřlivý odpor vůči jeho důchodové reformě, kterou prosadil silou.

Deník Le Monde napsal, že únava z Macronových návyků jít si za svým by mohla vysvětlovat, proč Philippe Errera, těžká váha na ministerstvu zahraničních věcí v oblasti politických a bezpečnostních záležitostí, hodlá letos v létě po čtyřech letech odstoupit.

Reklama

Související témata:

Související články

Macron v Číně: Domluvte Rusku

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek řekl čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, že spoléhá na to, že ruské straně domluví ohledně války na...

Výběr článků

Načítám