Hlavní obsah

Peskov: Možnost mírového řešení nevidíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí hájil pokračování speciální vojenské operace na Ukrajině, jak Rusko označuje svou agresi. Zdůvodnil to tím, že nyní Moskva nevidí předpoklady pro mírové řešení situace na Ukrajině.

Foto: Sputnik, Reuters

Dmitrij Peskov

Článek

„Ještě jednou opakuji, že v současné době nevidíme žádné předpoklady, aby tato situace zamířila směrem k míru,“ řekl Peskov podle agentury TASS. Podle něj Rusko směřuje k dosažení stanovených cílů.

Rusko si sice opakovaně stěžuje, že Ukrajina s ním nechce jednat, z Peskovových slov ale plyne, že Moskva postupuje směrem k vytyčeným cílům a sama nemá záměr o mírová jednání.

Šanci tak nemá ani velmi kompromisní čínský dvanáctibodový mírový plán, který má zaručit „svrchovanost, nezávislost a územní celistvost všech zemí“ a současně má zabránit vstupu Ukrajiny do euroatlantických struktur.

Rusko plán přivítalo, současně však vyzvalo, aby Kyjev akceptoval „novou územní realitu“, jak označuje vojenský zábor a protiprávní anexi ukrajinských oblastí.

Rusové si vykládají čínský plán po svém, kus Ukrajiny by si nechali

Válka na Ukrajině

Kyjev odmítl Čínou navrhované příměří. Některé body ale smysl dávají, uvedl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám