Hlavní obsah

Putin: Možné členství Ukrajiny v NATO je pro Rusko hrozbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možné členství Ukrajiny v NATO, které bylo tento týden předmětem debat členských zemí Aliance a Kyjeva na summitu ve Vilniusu, je hrozbou pro Rusko. V televizním vysílání to ve čtvrtek řekl ruský prezident Vladimir Putin. Moskva podle něj není proti diskuzi o bezpečnostních zárukách, ty ale nesmí být na úkor zájmů Ruska.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Summit NATO, který se konal v úterý a ve středu v Litvě, se soustředil zejména na situaci na Ukrajině, která od února loňského roku čelí ruské invazi. Alianční země se shodly, že Ukrajině zkrátí cestu ke vstupu, formálně ji ale do svých řad pozvou až ve chvíli, kdy budou splněny všechny stanovené podmínky. Kyjev tak nezískal pozvánku k připojení ani jeho časový plán, které si od summitu sliboval.

„Každá země má právo zajistit si svou bezpečnost a samozřejmě si i vybrat způsob, jakým svého cíle dosáhne,“ řekl Putin, jehož slova citovala agentura TASS. Pro Ukrajinu ale podle něj platí jedna podmínka. „Při zajištění bezpečnosti jedné země by neměla být ohrožena země jiná,“ řekl Putin.

Rusko obavami o svou bezpečnost argumentuje od začátku invaze na Ukrajinu. Podle Kyjeva a Západu ale Ukrajina usiluje o členství v obranném paktu zejména kvůli hrozbě z Ruska. Putin zopakoval, že „hrozba vstupu Ukrajiny do NATO“ byla „jedním z důvodů“ ruského vpádu na Ukrajinu v únoru 2022.

Země NATO na summitu slíbily, že budou pokračovat v předchozí vojenské podpoře Ukrajiny, včetně dodávek moderních zbraní. Putin ve čtvrtek uvedl, že tyto zbraně situaci na bojišti nijak neovlivní, ale pouze dál vyostří konflikt. Dodal, že zahraniční tanky jsou pro síly Moskvy „prioritním cílem“.

Biden: Putin už válku na Ukrajině prohrál

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám