Hlavní obsah

Biden: Putin už válku na Ukrajině prohrál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin podle šéfa Bílého domu Joea Bidena válku na Ukrajině už teď prohrál a je prý jen otázkou času, než to přijme jako fakt. Biden to řekl ve čtvrtek po setkání se svým finským protějškem Saulim Niinistöem v Helsinkách.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden na tiskové konferenci v Helsinkách.

Článek

„Není možné, aby vyhrál válku na Ukrajině. Tu válku už prohrál,“ zdůraznil Biden na tiskové konferenci podle listu The New York Post.

„Putin má skutečný problém. Jak se z toho dostane? Co udělá?“ uvedl dále americký prezident s tím, že Putin může válku ukončit už zítra.

Podle Bidena nemůže ruská agrese trvat dlouho, protože na to prý Moskva nemá zdroje a kapacity. Putin se nakonec rozhodne, že tato válka není v politickém, ekonomickém ani jiném zájmu Ruska, řekl prezident.

Scénář, že by se šéf Kremlu uchýlil k použití jaderných zbraní, označil Biden za nerealistický. „Nemyslím si, že by tady byla jakákoli reálná možnost, že by Putin použil jaderné zbraně,“ uvedl Biden.

K perspektivě Ukrajiny ohledně členství v NATO šéf Bílého domu uvedl, že není otázkou, zda by Kyjev k Alianci měl přistoupit, nebo ne.

„Jde o to, kdy bude moci přistoupit. A oni se členem NATO stanou,“ dodal. Připomněl, že žádná země nemůže vstoupit do Aliance ve chvíli, kdy je ve válce.

Americký prezident ve finské metropoli jednal s lídry severských zemí poté, co v úterý a ve středu společně se spojenci na summitu NATO přislíbil Ukrajině dlouhodobou podporu její armády a bezpečnostního aparátu.

Biden netrpělivě čeká na přijetí Švédska do NATO

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám