Hlavní obsah

Pod bývalou berlínskou zdí objevili další únikový tunel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavbaři objevili v Berlíně další podzemní tunel, který v době komunismu sloužil k útěkům lidí z východní části města do západní. Dělníci na něj narazili při stavbě nových domů v někdejším „pásmu nikoho“ lemovaném po obou stranách nechvalně proslulou betonovou zdí.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z podzemních tunelů mezi východní a západní částí Berlína

Článek

Spojnice podle listu B.Z. leží pod ulicí Bernauer Strasse, která dělí městské čtvrti Mitte a Wedding. Zatímco Mitte byla pod kontrolou komunistické NDR, Wedding byl součástí francouzského okupačního sektoru Západního Berlína.

Tunel objevený začátkem června je jen 50 centimetrů široký a 70 centimetrů vysoký. „V zásadě jsme o jeho existenci věděli, podle výsledků geologických průzkumů jsme se ale domnívali, že leží v podstatně větší hloubce,“ uvedl berlínský památkový úřad.

Developerská společnost, která na Bernauer Strasse staví nové byty, mezitím oznámila, že nebude tunel ničit ani zalévat betonem. Chce jej zpřístupnit dalšímu zkoumání.

Lidé skákali z oken

Bernauer Strasse se stala jedním ze symbolů kdysi rozděleného Berlína. V srpnu 1961, kdy východoněmecký komunistický režim zahájil stavbu berlínské zdi, se tady lidé v zoufalosti spouštěli na prostěradlech z oken, nebo z nich dokonce skákali, aby se dostali do západní části města.

Další později volili pro útěk podzemní tunely, kterých jen v oblasti Bernauer Strasse bylo nejméně třináct. Mnoho tunelů bylo ale prozrazeno ještě před jejich úplným proražením. Poslední se podařilo dokončit v roce 1973, ale pokusy o jejich hloubení trvaly až do roku 1982.

Symbol studené války. Před 60 lety začala v Berlíně vznikat skutečná „železná opona”

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám