Hlavní obsah

Pět žen z Irpině prchalo před bombami s jednou igelitkou

Právo, PM

Ludmila Skrynnyková (48) se šestnáctiletou dcerou Kristinou a 68letou matkou Valentinou žily v Irpini několik dní ve strachu v ostřelovaném domě bez elektřiny, vody a plynu. Už ztrácely naději, že přežijí, když se objevil dlouho očekávaný evakuační autobus.

Foto: Foto Reuters – Zohra Bensemra

Dvě mladé ukrajinské uprchlice se zahřívají u ohně v polské Přemyšli. Provizorní lůžko mají na jedné paletě, dřevem z dalších si přitápějí.

Článek

„Jeho řidič nám dal pět minut. Zaklepala jsem na svou sestru Táňu (45), která bydlí v domě se svou patnáctiletou dcerou, a řekla jim, aby rychle šly. Nestihly jsme si vzít nic, ani doklady, je nás pět a všechno, co jsme narychlo sebraly, se vešlo do jedné igelitky,“ řekla Skrynnyková.

Pila ranní kávu. Ozval se výbuch a začala válka

Evropa

Po dvou dnech strastiplné cesty dorazila pětice žen do Katovic, kde je přijalo městské sportovní centrum. „Dali nám střechu nad hlavou, jídlo, všechno, co jsme potřebovaly, a kus svého srdce, na to nikdy nezapomeneme,“ říká Ludmila se slzami v očích.

Jakmile se situace uklidní, chtějí se vrátit domů, kde zůstali jejich bojující manželé a otcové. „Jen doufám, že náš dům ještě stojí, že nám ho nevzali ti ďáblové, kteří nám udělali ze života peklo,“ dodává.

Do Budapešti přijíždějí denně tisíce Ukrajinců. Většina pokračuje dále na Západ

Válka na Ukrajině

Už skoro dva miliony

Každý den přichází do Polska sedmdesát až osmdesát tisíc ukrajinských uprchlíků. Je to asi o čtvrtinu méně než před několika dny.

„V posledních dnech přibývá uprchlíků doslova s holýma rukama,“ napsal portál natemat.pl.

Většina uprchlíků z Ukrajiny chce zůstat v Polsku. A čekat

Zahraniční

Polská pohraniční stráž ve středu oznámila, že uprchlíků, kteří dosud překročili státní hranici s Ukrajinou, je již 1,9 milionu.

Téměř 600 tisíc z nich tvoří děti a mládež, 54 tisíc z nich již nastoupilo do výuky, informovalo ve středu polské ministerstvo školství.

Reklama

Výběr článků

Načítám