Hlavní obsah

V Gaze jde do tuhého. Začal boj v podzemních tunelech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelské obranné síly (IDF) v úterý uvedly, že svedly boje proti ozbrojencům z teroristického hnutí Hamás v rozsáhlé síti tunelů pod Pásmem Gazy. Informuje o tom agentura Reuters, podle které se Izrael v tunelech snaží osvobodit rukojmí.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Izraelský tank v Pásmu Gazy

Článek

Tunely pod Pásmem Gazy jsou hlavním cílem Izraele, který od soboty výrazně zintenzivnil pozemní operaci v Gaze. Předpokládá se totiž, že se v nich nachází někteří ze zhruba 240 rukojmích, které teroristické hnutí Hamás v sobotu 7. října, kdy zaútočilo na Izrael a rozpoutalo tak válku, uneslo.

„Během posledního dne kombinované jednotky IDF zasáhly přibližně 300 cílů teroristického hnutí Hamás, včetně stanovišť pro odpalování protitankových raket a raket pod šachtami, jakož i vojenské komplexy uvnitř podzemních tunelů,“ uvedla izraelská armáda v prohlášení, na které odkazuje agentura Reuters.

Plánem hnutí Hamás je rukojmí vyměnit za zhruba 6000 Palestinců, kteří jsou drženi v izraelských vězeních. Izraelská vláda minulý týden uvedla, že 138 z unesených má zahraniční pas, a to celkově z 25 zemí. Někteří z nich mají dvojí občanství, včetně toho izraelského.

Osvoboďte nás, žádá rukojmí premiéra Netanjahua na videu pořízeném Hamásem

Blízký a Střední východ

Mezi unesenými je podle těchto údajů 54 Thajců, 15 Argentinců, 12 Němců nebo stejný počet Američanů. Hamás podle dostupných údajů nedrží žádného českého občana.

Sklady v tunelech

Americký deník The New York Times s odkazem na arabské a západní představitele v pátek uvedl, že Hamás v tunelech nashromáždil stovky tisíc litrů paliva pro vozidla i rakety, výbušniny, zásoby potravin, léků a vody.

Podle Samira Ghattase, egyptského strategického analytika, ale existuje jen „malá šance“, že by Hamás byl ochotný poskytnout potraviny nebo jiné zásoby civilistům.

„Hnutí Hamás se stará jen o své potřeby. Veřejnost v Gaze pro ně neznamená vůbec nic,“ prohlásil Ghattas.

Foto: Jack Guez, ČTK/AP

Důstojník izraelské armády poskytuje novinářům prohlídku tunelu, který údajně používali palestinští militanti k přeshraničním útokům mezi Izraelem a Gazou. Archivní foto.

Reklama

Výběr článků

Načítám