Hlavní obsah

Paroubek: Říkat, že euroústava je mrtvá, je nevkusné

Právo, Jitka Götzová a Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Český premiér Jiří Paroubek a jeho slovenský protějšek Mikuláš Dzurinda v úterý na tiskové konferenci po společném jednání v Bratislavě prohlásili, že nemají výhrady proti případnému prodloužení ratifikačního procesu evropské ústavy. Oba premiéři chtějí jeho pokračování. Premiér ČR debaty o smrti ústavy označil za "nevkusné".

Článek

Paroubek v této souvislosti připomněl, že i smlouva z Nice byla v některých zemích ratifikovaná až na druhý pokus. "Irové ji nejprve odmítli, potom podpořili, a díky tomu jsou naše země členy Evropské unie. Říkat, že ústava je mrtvá, je předčasné a nevkusné," uvedl.

Čekání na summit

Paroubek potvrdil, že také ČR bude v ratifikačním procesu pokračovat. "Nevylučuji jisté modifikace české politiky po summitu Unie, který se uskuteční v polovině června. Když jedna z nejvýznamnějších zemí EU - Velká Británie - určitým způsobem reaguje na neúspěšné referendum ve Francii a v Holandsku, nemůžeme být bez reflexe," uvedl. Podle něj je však potřebné do summitu zachovat klid.

"Je třeba ukázat jistou míru trpělivosti, nechat ten ratifikační proces doběhnout, ale jedním dechem dodáváme, že je třeba ukázat i jistou míru flexibility a schopnosti naslouchat argumentům těch dalších," prohlásil navíc Dzurinda.

Česko - slovenské vztahy označili oba premiéři za bezproblémové. Zvlášť zdůraznili pozitivní vývoj hospodářských vztahů. Paroubek připustil, že má jinou představu o vykonávání reforem, než jak se uskutečňují na Slovensku. "Nepřijel jsem však nikoho poučovat," dodal.

S Gašparovičem o dekretech

Paroubek v Bratislavě jednal také s prezidentem Ivanem Gašparovičem a předsedou parlamentu Pavlem Hrušovským. Mluvčí prezidenta SR Marek Trubač Právu potvrdil, že Gašparovič s uspokojením konstatoval, že český premiér dodržel tradici a cílem jeho první oficiální návštěvy se stala Bratislava.

V případě požadavků na přehodnocení dekretů prezidenta Beneše se obě země navzájem podpoří. "Oba politici se shodli v tom, že otevírání této otázky nepřispívá ke stabilitě středoevropského regionu. Obě země otevírání dekretů odmítají," dodal Trubač.

Setkání s opozicí

Paroubek se v odpoledních hodinách setká s předsedou opoziční strany Smer - sociální demokracie Robertem Ficem. V jejím sídle se uskutečnila také setkání se členy stínové vlády a společná tisková konference Paroubka a Fica.

Podle informací Práva soukromý program českého premiéra ve večerních hodinách pořádá také strana Smer - sociální demokracie, i když Paroubek je na Slovensku na oficiální návštěvě, tudíž jeho hostitelem je premiér Dzurinda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám