Hlavní obsah

Vedení ČSSD a ODS se sejdou kvůli euroústavě

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vedení ČSSD se v pondělí kvůli ratifikaci euroústavy sejde se svými protějšky z ODS. Premiér a místopředseda ČSSD Jiří Paroubek to ve čtvrtek řekl v pořadu Ptejte se svého premiéra, který poprvé uvedla parlamentní televize 24cz.

Článek

Jednání se má týkat návrhu skupiny senátorů ODS o jednorázovém referendu k přijetí euroústavy. Podle premiéra takový zákon po určité úpravě může být přijatelný pro většinu parlamentních stran včetně ČSSD. "Vláda nemění své stanovisko, referendum považuje za jakýsi morální závazek," poznamenal Paroubek, který zastává názor ČSSD, že by se plebiscit měl konat spolu s volbami do Sněmovny. ODS původně trvala na dřívějším termínu, nyní po francouzském a nizozemském odmítnutí dokumentu ratifikaci jako takovou zpochybňuje.

Paroubek také zmínil ústavní spor s prezidentem republiky Václavem Klausem. Řekl, že z ústavy vyplývá, že žijeme v premiérském a nikoli prezidentském systému. "Myslím, že otázka zní, zda chceme či nechceme být členy EU s těmi normami, které jsou navrhovány," poznamenal Paroubek.

Budou poslanci mimořádně schůzovat?

Vláda podle Paroubka všem poslaneckým klubům navrhne, aby se ještě v červnu kromě té řádné konala i mimořádná schůze Sněmovny. Projednat by měla hned několik norem: novelu zákoníku práce, novelu zákona o dani z příjmů, návrh zákona o evropském družstvu, bytové zákony, zákon o nájemném, který přinese deregulaci nájmů spolu se zákonem o hmotné nouzi, návrh zákona o sociálních službách.

Další mimořádná schůze poslanců má přijít na řadu v září, a to zřejmě včetně zdravotnických zákonů. Koncepci zdravotnictví včetně asi 20 stabilizačních opatření má vláda projednat v červnu."Celkem se jedná asi o 40 právních norem," vypočítal Paroubek, co chce ve zbývajícím čase prosadit a dodal, že vláda považuje své návrhy za prioritní.

Reklama

Výběr článků

Načítám