Hlavní obsah

Kampaň k euroústavě nebude v Česku do summitu EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Proces ratifikace evropské ústavy v Česku se nezastaví, dohodla se ve středu ráno koalice. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) dostal od vlády ještě dopoledne mandát k jednání na Evropské radě, aby se všem zemím prodloužil termín pro přijetí euroústavy. Ten má vypršet v červnu 2006. Ratifikace euroústavy zůstává dlouhodobou prioritou vlády, dodal premiér.

Článek

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek novinářům řekl, že ministři jeho strany návrh na přerušení kampaně předloží na vládě - očekává ale, že je zbytek kabinetu přehlasuje. Zahájení kampaně by ale mělo být odloženo do doby, než Evropská rada rozhodne o dalším postupu. Kampaň by se podle závěrů jednání měla případně modifikovat, shodli se lídři ČSSD a  US-DEU.

"Pakliže není úplně ujasněno, jak to všechno poběží, tak se vynakládání peněz teď zvolní," uvedl místopředseda US-DEU František Pelc. Vysvětlil, že se tím nepřiklání k myšlence, že ústava EU je mrtvá, ale mělo by se vyčkat do jednání Evropské rady, jež se uskuteční v polovině června.

Podle Paroubka by kampaň měla začít v druhé polovině června. Zatím s ní nejsou spojeny žádné finanční náklady, dodal Paroubek.

Sociální demokracie podle Kalouska odmítla zúčastnit se schůzky demokratických stran, na níž měli politici projednat českou pozici po francouzském odmítnutí euroústavy. Šéf ČSSD Stanislav Gross uvedl, že občané mají právo získat informace a že ratifikační proces by měl pokračovat.

Koaliční lídři o výsledcích dnešního jednání neinformovali jednotně. Kalousek zdůraznil, že je potřeba do bruselského jednání Evropské rady, která se má konat 16. června, udělat pauzu v kampani, přestávku využít k jednání, a pak začít kampaň na jiných základech.

Gross hovořil o nutnosti pokračovat v kampani i v ratifikačním procesu v Česku s odvoláním na přijaté závazky vlády. "Je zapotřebí, aby vláda České republiky jednoznačně stála za tím, co je v jejím programu," zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám