Hlavní obsah

Papež chtěl údajně utajovat případy zneužívání dětí kněžími

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/ŘÍM

Kuriální kardinál Joseph Ratzinger, který byl před týdnem zvolen papežem Benediktem XVI., v minulosti údajně nařídil, aby se udržovaly v tajnosti případy církevního vyšetřování sexuálního zneužívání nezletilých kněžími. Napsal to ve svém posledním čísle britský týdeník The Observer.

Článek

List uvedl, že má k dispozici Ratzingerův dopis biskupům z roku 2001, ve kterém se tvrdí, že církev může požadovat, aby v kauzách zneužívání nezletilých kněžími náležely soudní pravomoci jí. Nynější nejvyšší představitel katolické církve byl tehdy prefektem vatikánské kongregace pro nauku víry.

Advokáti, kteří pracují pro oběti a které citoval The Observer, jsou přesvědčeni o tom, že účelem Ratzingerova pokynu je zabránit, aby se obvinění ze sexuálního zneužívání nezletilých kněžími dostala na veřejnost a aby se jimi zabývala policie.

Mluvčí Vatikánu nechtěl o obsahu listu hovořit, protože podle něj jde o neveřejný dokument. Katolická církev jej údajně zveřejnit ani v budoucnosti nehodlá.

Ratzinger zařadil zneužívání nezletilých kněžími mezi nejzávažnější hříchy. V dopisu, který kromě něho podepsal arcibiskup Tarcisio Bertone, se uvádí, že výsledky předběžného církevního vyšetřování mají biskupové zasílat jeho kongregaci, která je předá neveřejným církevním tribunálům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám