Hlavní obsah

USA koupily v Kazachstánu 81 sovětských letadel, píše ukrajinský web. Astana to odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy koupily přes prostředníky od Kazachstánu 81 starých neprovozuschopných vojenských letadel sovětské provenience, napsal nyní server Kyiv Post s odvoláním na ruský web Reporter a ukrajinský telegramový kanál Insider UA. Dodal, že materiál bude zřejmě předán Kyjevu a mohl by být využit na náhradní díly nebo i jako falešný cíl pro ruské rakety. Kazachstán tuto zprávu oficiálně popřel s tím, že tendr byl otevřen jen pro místní firmy a podmínkou byla likvidace letadel.

Foto: Vojenský historický ústav , ČTK

Rozložený letoun MiG-29 na archivním snímku. Ilustrační foto

Článek

Kazašská vláda nabídla loni v říjnu v aukci 117 neprovozuschopných vojenských letadel ze sovětské éry. Šlo o stíhačky MiG-31, stíhací bombardéry MiG-27, stíhačky MiG-29 a bombardéry Su-24 vyrobené v 70. a 80. letech. Jejich deklarovaná hodnota činila v přepočtu zhruba 53 milionů korun.

Když nyní zmíněné weby informovaly o tom, že USA přes síť prostředníků nakoupily 81 z těchto letadel, začalo se okamžitě spekulovat o tom, že materiál skončí na Ukrajině, která mnohé z těchto strojů stále používá. Nešlo by přitom o první dodávku zbraní sovětské provenience, které západní země pro Ukrajinu ve světě sehnaly.

Sibiřské aerolinky budou kvůli nedostatku ruských letadel spoléhat na sovětské dědečky

Evropa

„Informace šířené na internetu neodpovídají skutečnosti,“ reagovala oficiálně na zprávy o prodeji letadel do USA státní kazašská firma Kazpecexport s tím, že tendru se směly zúčastnit jen kazašské firmy a podmínkou koupě letadel byla jejich likvidace. Všechna letadla prý mají být zlikvidována na kazašském území a případně vyvezena jen ve formě šrotu.

Kazachstán již několik let postupně nahrazuje svou zastaralou flotilu bojových letounů sovětské výroby moderními letadly, jako je ruský víceúčelový letoun Su-30SM, a zároveň jedná i se západními výrobci, podotkl web Kyiv Post. Kazachstán opakovaně zdůrazňuje, že stojí o dobré vztahy s Ruskem, spolupracuje však i se západními zeměmi.

Loni na podzim tamní vláda oznámila, že zakázala do Ruska vyvážet některé materiály a technologie, které mají vojenské využití.

Rusko si kvůli ukrajinským útokům na rafinerie zajišťuje benzin v Kazachstánu a v Bělorusku

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám