Hlavní obsah

„Pan Tvrďák“ oznámil kandidaturu na amerického prezidenta, chce porazit Trumpa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O republikánskou nominaci v prezidentských volbách 2024 ve Spojených státech se bude ucházet právník a někdejší diplomat John Bolton. Hlavním soupeřem mu přitom bude jeho někdejší šéf, bývalý prezident Donald Trump. Ten původně Boltona neměl rád kvůli jeho ikonickému knírku, nakonec si ale „pana Tvrďáka“ do Bílého domu vzal.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Bývalý poradce pro národní bezpečnost Bílého domu John Bolton

Článek

„Budu kandidovat, abych získal nominaci, a to především na základě toho, že potřebujeme mnohem silnější zahraniční politiku,“ řekl Bolton v pořadu Good Morning Britain.

„Myslím, že je důležité, aby si nejen v Moskvě, ale i v místech, jako je Peking, uvědomili, že nevyprovokovaná agrese proti sousedům není něco, co by Spojené státy a jejich spojenci tolerovali.“

Bolton byl po desetiletí součástí republikánských administrativ, za Ronalda Reagana působil jako asistent generálního prokurátora, za George H. W. Bushe jako asistent ministra zahraničí pro záležitosti mezinárodních organizací a za George W. Bushe hned v několika funkcích.

Trump plánoval spiknutí, aby zvrátil výsledek voleb, tvrdí výbor Kongresu

Amerika

V letech 2001–2005 působil jako náměstek ministra zahraničí pro kontrolu zbrojení a mezinárodní bezpečnostní záležitosti, poté byl jmenován velvyslancem USA při OSN a zároveň vedl kampaň za válku v Iráku jako ředitel Projektu pro nové americké století.

Za dob Trumpovy vlády se o něm spekulovalo jako o možném ministrovi zahraničí, ale excentrický prezident ho nakonec zavrhl, protože se mu prý „nelíbil jeho knír“, uvedly zdroje obeznámené s vyjednáváním. Nakonec však k Trumpovi nastoupil coby poradce pro národní bezpečnost od dubna 2018 do září 2019.

Trumpova podpora je v úpadku, myslí si

Později se střetli v názorech na zahraniční politiku vůči Íránu a Afghánistánu. Trump pak na Twitteru napsal, že„už jeho služby nejsou potřeba“ kvůli „mnoha“ neshodám. Na tiskové konferenci, kde svůj krok vysvětloval, pak Boltona označil za „pana Tvrďáka“.

Bolton uvedl, že ve skutečnosti rezignoval sám.

Trump byl dosud jediným republikánem, který oznámil svou kandidaturu pro volby v roce 2024. Očekává se, že se ale o nominaci přihlásí floridský guvernér Ron DeSantis, který je podle sázkových kanceláří favoritem.

„Myslím, že Trumpova podpora uvnitř strany jako takové je v terminálním úpadku,“ řekl v pátek Bolton. „Neřekl bych, že je moje kandidatura marná. Kdybych si nemyslel, že můžu být vážný kandidát, tak bych do toho nešel,“ řekl v pořadu Good Morning Britain.

Co mě nezabije, to mě posílí, vzkázal Trump

Amerika

Reklama

Související témata:
John Bolton

Výběr článků

Načítám