Hlavní obsah

Krym řeší vše, tvrdí americký generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osvobození Krymu považuje vzhledem k jeho strategickému významu za klíčové pro vítězství Ukrajiny generál ve výslužbě Ben Hodges, který dříve velel americkým silám v Evropě. V komentáři pro list The Daily Telegraph označil mír, kde Krym nebude pod kontrolou Kyjeva, za falešný a pustil se do politiků, kteří to považují za nemožné nebo si to možná ani nepřejí.

Foto: Alexander Nemenov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin za volantem nákladního kamazu, se kterým otevřel nový most mezi Ruskem a Krymem. Archivní foto.

Článek

„Možná chtějí status quo, kdy Krym zůstane pod kompletní ruskou kontrolou. Takoví politici ale nerozumí vojenské strategii a neumí číst mapu,“ napsal Hodges a zašel v kritice ještě dál: „Podstatou problému je, že naši lídři ještě nerozhodli, zda si upřímně přejí vítězství Ukrajiny.“

Hodges pak upozornil na význam Krymu: „Žádná politická sofistika nezmění skutečnost, že Krym je rozhodujícím územím v této válce. Můžete zabít stovky Rusů na předměstí Bachmutu, ale to má jen malý strategický efekt. Ale pokud jich odstraníte stovky ze Sevastopolu, z ruské námořní základny na Krymu, změníte běh historie a ukončíte válku.“

Dokud budou Rusové ovládat Krym, Ukrajina nebude v bezpečí, řekl americký generál

Válka na Ukrajině

Zmínil svůj plán, jak toho dosáhnout: „Prvního úkolu – izolovat Krym – může být dosaženo bezprostředně během ukrajinské ofenzivy, která začne toto léto. Kyjevské síly mohou snadno přerušit pozemní most na okupovaném území.“ Hodges počítá s tím, že Ukrajinci zaútočí ze Záporožské oblasti směrem k Azovskému moři, přičemž je jedno, jestli to bude k Mariupolu, nebo Melitopolu, či ještě více na západ.

„Druhým úkolem je dosáhnout toho, že Krym bude pro Rusy neudržitelný. Toho může být dosaženo pomocí přesných střel s dlouhým doletem poskytnutých Západem, které mohou zasáhnout sevastopolskou námořní základnu nebo jiné základny, jako je Saki, logistickou křižovatku Džankoj a hlavní ruské velitelství v Heničesku,“ popsal Hodges a dodal, že posledním úkolem by bylo osvobodit celý Krym a zcela zničit Kerčský most, spojující poloostrov s Ruskem.

Ztráta Krymu by byla pro Rusy bolestná

Hodges jasně vidí výhody osvobození Krymu: „Ruské námořnictvo by ztratilo svůj největší přístav a Putin a jeho zlí poradci by byli poníženi do té míry, že by jejich vláda mohla upadnout do hlubokého nebezpečí.“

Pokud by Rusko přišlo o Krym, ztratila by jeho Černomořská flotila klíčový přístav, který je nenahraditelný nejen svou velikostí, ale hlavně pozicí v centru Černého moře, kdy představuje bránu do Azovského moře, ale může taky ohrožovat Oděsu a dále i rumunské černomořské pobřeží a představovat výzvu pro Turecko.

Ukrajinci mají sílu a Rusům bude chybět chuť Krym bránit

Dobývání Krymu ovšem vždy bylo velmi obtížné, což naposled poznaly německé jednotky vedené Erichem von Mannsteinem v letech 1941 a 1942. Hodges ovšem počítá s tím, že by Rusové ztratili chuť Krym bránit. Podle něj sice připojení Krymu vítali, ovšem jen proto, že bylo nekrvavé. Zmínil, jak všichni Rusové z Krymu po prvních úderech utíkali.

„Ukrajinci mají vůli, lidské síly i vojenské schopnosti to všechno udělat. Jen je potřeba, aby západní politici souhlasili s touto nejrychlejší cestou k ukončení války a poskytli Ukrajině zbraně, které potřebuje,“ uvedl Hodges a odmítl diplomatická jednání.

Foto: ČTK

Bývalý velitel amerických sil v Evropě generál Ben Hodges

Jsme svědky skonu Ruska, míní bývalý velitel americké armády v Evropě

Válka na Ukrajině

Rusové nemají čas, munici ani lidi. Příštích 10 dní rozhodne, říká americký generál

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám