Hlavní obsah

Odpor znamená spásu, říká německý kancléř a slíbil Ukrajině podporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se Ukrajina přestala bránit, znamenalo by to její konec, prohlásil německý kancléř Olaf Scholz (SPD) během čtvrtečního projevu v parlamentu. Podobu míru si musí zvolit sama Ukrajina, protože nadiktovaný mír je „proti vůli obětí“, řekl kancléř.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„Nadiktovaný mír proti vůli obětí. Je zakázán z morálních důvodů, ale také kvůli vlastním bezpečnostním zájmům Německa,“ řekl Scholz v německém parlamentu. „Jak fatální by to bylo povzbuzení agresora, kdyby bylo odměněno porušení mezinárodního práva a evropského mírového řádu! Německá vláda pomůže Ukrajině dosáhnout jejích cílů,“ prohlásil Scholz.

Válka si podle kancléře vyžádala hodně od všech lidí, především od Ukrajinců, kteří každý den bojují o život. S pomocí Německa a dalších spojeneckých zemí se ale Kyjev dokázal prosadit. „Jsou situace, kdy odpor znamená spásu,“ uvedl kancléř. Je přesvědčen, že ruský prezident konflikt nevyhraje.

„Putin vojensky nevyhraje. Čím dříve si uvědomí, že nedosahuje svých imperialistických cílů, tím větší je šance na ukončení války. Proto tolik stojíme při Ukrajině při obraně jejích hranic,“ řekl.

Německo stojí v čele zemí, které pomáhají Ukrajině, chválí se kancléř Scholz

Zahraniční

Míru podle jeho slov nelze dosáhnout tím, že se v Berlíně vyjde do ulic. „Nedosáhnete míru, pokud budete křičet ‚Už nikdy válku‘ a zároveň budete požadovat, aby se zastavily všechny dodávky zbraní na Ukrajinu,“ řekl Scholz. Těmito slovy narážel na levicovou poslankyni Sahru Wagenknechtovou a feministku Alici Schwarzerovou, které uspořádaly v Berlíně demonstraci proti dodávkám zbraní na Ukrajinu.

Kancléř přiznal, že mnozí lidé jsou citliví na skutečnost, že Německo dodává zbraně. Přesto ale bude Německo podle Scholze Ukrajinu podporovat, dokud to bude nutné. Svou pomoc bude úzce koordinovat se spojenci, aby se NATO nestalo válčící stranou.

V projevu se kancléř obrátil také na Čínu, která udržuje úzké vazby na Rusko a která se dosud zdráhá ruskou invazi odsoudit. „Můj vzkaz Pekingu je jasný. Využijte svého vlivu na Moskvu, ať se stáhne z Ukrajiny. Nedodávejte žádné zbraně agresorovi, kterým je Rusko,“ řekl.

Na Rusy na Krymu útočí drony, Moskva hovoří o zmaření náletů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám