Hlavní obsah

Na Rusy na Krymu útočí drony, Moskva hovoří o zmaření náletů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ruskou vojenskou jednotku u lázeňského města Saki na okupovaném poloostrově Krym se pokusily v noci na čtvrtek zaútočit dva drony, píše telegramový účet Baza. Na sociálních sítích se vzápětí objevila svědectví, že na Krymu bylo zaznamenáno několik explozí. Oficiální vyjádření k této zprávě ale není k dispozici.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Dým stoupá nad místem exploze. Na řadě míst v Rusku na začátku týdne stojí za útoky drony.

Článek

Dva drony se zřítily kolem druhé hodiny ráno tamějšího času, píše telegramový účet Baza. Buď byly zasaženy protivzdušnou obranou, nebo byly zasaženy elektřinou, když se dotkly elektrického vedení při své nízké letové výšce. Jeden z dronů explodoval, při výbuchu nebyl nikdo zraněn.

Lidé na sociálních sítích uvedli, že ve středu večer bylo na Krymu zaznamenáno několik výbuchů. Exploze byly slyšet v Jaltě, Bachčisaraji a Gurzufu na jihu poloostrova. Žádné oficiální prohlášení k těmto zprávám ale není k dispozici, píše server týdeníku Focus.

Ruské ministerstvo obrany už dříve ve středu informovalo, že se mu v úterý podařilo na Krymu odvrátit „masivní vzdu­š­­ný útok“ ukrajinských dronů. „Šest ukrajinských úderných bezpilotních prostředků sestřelily systémy protivzdušné obrany. Další čtyři byly zneškodněny prostředky elektronického boje. Oběti ani škody na zemi nejsou,“ hlásilo ve středu podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany. Podle něj šlo zřejmě o bezpilotníky UJ-22 vyráběné na Ukrajině.

Měli jsme tmu, zimu. Ale Putin utrpěl pátou velkou porážku, říká Kuleba

Válka na Ukrajině

Zpráva ruského ministerstva obrany přišla jen den poté, co nálety dronů hlásila řada ruských regionů včetně Moskevské oblasti.

Kyjev zprávu v první chvíli nijak nekomentoval, zodpovědnost za úterní akce však už dříve odmítl Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Prohlásil, že Ukrajina na území Ruska útoky nepodniká. „Nevěříme jim,“ opáčil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Ve skladišti ropy na jihu Ruska vypukl požár, média píší o útoku dronů

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám