Hlavní obsah

Německo stojí v čele zemí, které pomáhají Ukrajině, chválí se kancléř Scholz

Německo stojí v čele států, které Ukrajině pomáhají. V dnešním rozhovoru s německou veřejnoprávní televizí ZDF to prohlásil spolkový kancléř Olaf Scholz (SPD), který také řekl, že veškerá podpora Kyjevu je ale podřízena tomu, aby se konflikt na Ukrajině nezměnil ve válku mezi Ruskem a NATO. Uvedl rovněž, že debata o západních stíhačkách, o které Ukrajina žádá, nedává smysl, protože ukrajinská armáda nyní potřebuje zcela jiné zbraně.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„My jako Němci s pomocí stojíme velice v čele,“ řekl Scholz. „Prolomili jsme řadu tabu,“ poznamenal. Německo ještě krátce před ruskou invazí odmítalo zbraně Ukrajině poskytnout, postupně ale názor měnilo a letos v lednu ukrajinským silám přislíbilo 14 moderních tanků Leopard 2A6. Kancléř také poukázal na to, že Ukrajina dostala například moderní systémy protiletecké obrany IRIS-T SLM, které nemá ve výzbroji ani německá armáda.

V rozhovoru Scholz odmítl, že by rozhodování o pomoci činil Berlín příliš pomalu. Podle kancléře je nezbytné, aby mezi spojenci a zejména se Spojenými státy panovala naprostá shoda. Uvedl, že průtahy v dodávkách tanků, které dříve některé státy slíbily, ale nyní váhají, jen dokazují, jak je koordinace nezbytná. Zmínil, že učiní vše, aby se konflikt nezměnil ve střet Ruska se Severoatlantickou aliancí.

Ukrajina vedle tanků žádá i západní letouny. „Takovou debatu nepovažuje za smysluplnou,“ řekl kancléř k diskuzi o stíhačkách. „Nyní musíme zajistit, aby se Ukrajina byla schopna na východě bránit. A k tomu potřebuje zbraně, které přesně dodáváme,“ řekl.

Německo zahájilo výcvik ukrajinských vojáků pro ovládání tanků Leopard 2

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám