Hlavní obsah

Obhájci teroristů z Guantanáma chtějí vězení svých klientů zažít na vlastní kůži

Guantánamo (Kuba)

Obhájci pěti obžalovaných, kteří se údajně podíleli na přípravě teroristických útoků 11. září, požadují, aby mohli strávit dva dny v jejich celách v přísně střežené věznici na americké základně Guantánamo na Kubě. S žádostí přišli v úterý během druhého dne předběžného jednání před vojenským tribunálem na Guantánamu.

Článek

Řízení předcházející vlastnímu procesu se týká Chálida Šajcha Muhammada, který se přihlásil jako strůjce útoků z 11. září 2001, a dalších čtyř obžalovaných.

Všech pět obžalovaných je drženo v nejpřísněji střežené části základny označované jako Camp 7, která je vyhrazena pro vězně držené předtím v tajných věznicích Ústřední zpravodajské služby (CIA) v zahraničí. Na Guantánamu čekají na proces šest let.

Podle jednoho z obhájců, důstojníka Waltera Ruize, je dvoudenní návštěva v Camp 7 nezbytná k důkladnému pochopení podmínek vazby. Podle advokátů mohou být přísné podmínky věznění ilegální a mohly by být polehčující okolností v případě, že budou usvědčeni ze zločinů, za něž jim hrozí trest smrti.

Exkurze jako návštěva Disneylandu

Obžaloba uvedla, že by to narušilo provoz v Camp 7 a navrhla namísto toho obhajobě dvouhodinovou exkurzi, při níž by nesměli s nikým mluvit. Jeden z obhájců to odmítl s tím, že mu návrh připomíná návštěvu v Disneylandu.

Obhájci již v pondělí vyzvali soud, aby byly tajné věznice CIA v zahraničí zachovány jako důkaz. Zatím nebyla oficiálně potvrzena žádná země, kde by takové věznice byly. Polsko již několik let vyšetřuje, zda jedna nebyla na jeho území. Zprávy Rady Evropy a OSN se zmiňují také o Rumunsku, Litvě a Thajsku.

Bývalý americký prezident George Bush v roce 2006 oznámil, že skupina obviněných teroristů byla přesunuta na Guantánamo ze zahraničních věznic. Jejich umístění americká vláda ale nezveřejnila s tím, že by to mohlo ohrozit národní bezpečnost a americké spojence.

Obžalovaní tvrdí, že byli v tajných věznicích mučeni a obhajoba hodlá zdůraznit, že šlo o ilegální trest ještě před procesem. CIA připustila, že v případě Chálida Šajcha Muhammada nasadila mučení vodou, takzvaný waterboarding.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám