Hlavní obsah

Uzavření Guantánama je v nedohlednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americké ministerstvo zahraničí zrušilo úřad, který čtyři roky připravoval ukončení činnosti věznice Guantánamo. S odvoláním na nejmenovaného vysokého amerického představitele o tom v úterý informovala agentura AFP, podle níž tím slábnou naděje, že bude toto zařízení sloužící k zadržování osob podezřelých z terorismu v brzké době uzavřeno.

Článek

Zvláštní vyslanec americké vlády Daniel Fried, který stál v čele zmíněného úřadu, bude nyní řídit sankční politiku ministerstva zahraničí, namířenou mimo jiné na Írán a na Sýrii. V jeho dosavadní funkci ho prý nikdo nenahradí.

Fried, dlouholetý diplomat a někdejší velvyslanec USA v Polsku, byl zvláštním vyslancem jmenován v květnu 2009, jen pár měsíců poté, co prezident Barack Obama nařídil uzavřít kontroverzní věznici na základně amerického námořnictva v zálivu Guantánamo na Kubě.

V prohlášení z konce roku 2009 Fried uvedl, že jeho úkolem je "jednat se zahraničními vládami o repatriaci osob držených na Guantánamu či jejich přesídlení do třetích zemí". Dodal přitom, že se řídí americkou politikou nevracet lidi do států, kde by mohli čelit mučení.

Před soudem bylo jen devět vězňů

Obama hned první den v úřadu v lednu 2009 podepsal nařízení, aby byla věznice Guantánamo zrušena, v souladu s jeho předvolebními sliby. Obamův plán ale zmařily některé země, když se zdráhaly přijmout zpět své státní příslušníky.

Ze 779 vězňů, kteří prošli Guantánamem, bylo jen devět usvědčeno či předstoupilo před soud. Ze 166, kteří nyní v zařízení zůstávají, je 55 považováno za bezpečné, aby je mohla armáda propustit, nemají ale kam jít.

Zprávy o ukončení činnosti Friedova úřadu přicházejí ve chvíli, kdy před vojenským soudem na Guantánamu pokračuje proces v případu Chálida Šajcha Muhammada, který se přihlásil jako strůjce teroristických útoků na USA z 11. září 2001. Muhammad a další čtyři obžalovaní, jimž v případu hrozí trest smrti, se v pondělí před soudem objevili poprvé od října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám