Hlavní obsah

Nulová daň u potravin v Polsku pokračuje

Nulová daň z přidané hodnoty (DPH) na základní potraviny, jako jsou maso, ryby, mléčné výrobky, olej, ovoce, zelenina a produkty pro novorozence, zavedená v Polsku začátkem letošního roku, by měla podle slov polského premiéra Mateusze Morawieckiego platit ještě minimálně dalších sedm měsíců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tržnice v polském městě Kudowa-Zdrój

Článek

„Pochopitelně to vítám,“ řekl Právu 62letý učitel z Liberce, který míní za lacinými nákupy do Polska jezdit také v případě, pokud se snížené DPH vrátí zpět.

„I když nulové DPH na základní potraviny představuje slevu v řádu grošů. Třeba na mase oproti Česku ušetřím čtyřicet procent a cigarety, na něž se snížené DPH nevztahuje, mě vyjdou na polovinu. Celý nákup pořídím laciněji o zhruba třicet procent, a to nemluvím o benzinu, který má být snad do konce roku stále zatížen nižším DPH. I když se vrátí, konec laciných nákupů v Polsku to rozhodně nebude. Možná pro lidi, co žijí dál od hranic,“ podotkl.

Anketa

Jezdíte kvůli cenám nakupovat do Polska?
Ano, pravidelně
39,3 %
Ano, příležitostně
20,2 %
Ne, ale zvažuji to
9,5 %
Ne, nijak zvlášť mě to neláká
31 %
Celkem hlasovalo 14819 čtenářů.

Polská vláda v boji proti vysoké inflaci snížila DPH na základní potraviny z tehdejších pěti procent na nulu s platností od 1. února 2022. Snížila rovněž DPH z 23 na 8 procent na pohonné hmoty, elektrickou energii, plyn a zavedla nulovou daň na hnojiva pro potřeby zemědělců.

„Tyto další snížené daňové sazby platí do 31. prosince a už nebudou prodlouženy, vrátí se na původní úroveň,“ uvedl v Polském Radiu Jacek Sasin (53), vicepremiér a ministr státních aktiv.

Nízké ceny nejsou zadarmo

Ne všichni lidé z příhraničí se ale k sousedům za nákupy hrnou. Úřednici z Náchoda nelákají do Polska levné potraviny ani nafta do jejího volkswagenu.

„V tamních supermarketech jsem byla pouze několikrát, a to pouze v čase, kdy u nás byly kvůli svátkům zavřené obchody a nebylo zbytí. Nemám čas ani nervy na to se boxovat ve frontách, a ještě snášet od domorodců nadávky, že je vysáváme u benzinových pump. Za to mně to o desetikorunu levnější máslo a o sedm korun lacinější nafta nestojí,“ řekla Právu.

Obchodníci spolu s představiteli polského státu si současnou invazi Čechů do polských obchodů, na rozdíl od běžných Poláků, pochvalují.

Premiér Morawiecki zároveň vyčíslil, kolik vynaloží stát na nižší DPH z potravin: „Znamená to, že osm miliard zlotých (41,6 mld. Kč), čili obrovské finanční náklady s tím spojené, bude muset snášet státní rozpočet.“ Zároveň uvedl, že meziroční inflace v říjnu dosáhla 17,9 procenta a je nejvyšší od roku 1997, pokles se čeká ve druhém čtvrtletí 2023.

Gazeta Prawna upozornila, že protiinflační kroky stály polský rozpočet jen letos 30,6 mld. zlotých (158 miliard Kč).

V Německu Češi ušetří, v Polsku berou vše

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám