Hlavní obsah

Noviny popsaly blamáž ruských agentů v Kataru

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAUHÁ

Dva Rusové, které hodlá katarská justice soudit ve věci vraždy čečenského separatistického vůdce Zelimchana Jandarbijeva, byli při atentátu v Dauhá prakticky přistiženi. Vyjdou-li nyní na svobodu, bude to v rámci politického kompromisního řešení, a nikoli výroku soudu. Napsal to libanonský list Daily Star (DS).

Foto: archiv PČR Kutná Hora

Poručík Vendulka Marečková beseduje se zručskými dětmi

Článek

Deník dále doplnil, že "únorový atentát ukázal, nakolik je ruský prezident Putin ochoten popustit uzdu tajným službám, které stojí v centru jeho režimu".

Kdo stál za útokem?

Jandarbijev zahynul a jeho 13letý syn utrpěl vážné popáleniny, když v polovině února při návratu z mešity vybuchla bomba připevněná pod jejich terénním vozem. Moskva zatčení Rusů dva týdny po incidentu označila za "provokaci" s tím, že s Jandarbijevovou smrtí nemá nic společného.

"Tři spolupracovníci ruských tajných služeb zadržení s použitím násilí" měli v Kataru plnit úkoly "informačně analytického rázu, spojené s bojem proti mezinárodnímu teroru", uvedl v písemném prohlášení tehdejší ruský ministr zahraničí Igor Ivanov.

Jeho nástupce Sergej Lavrov ve čtvrtek tento postoj potvrdil. "Naše pozice, jak ji popsal můj předchůdce, zůstává neměnná," citovala jej agentura Interfax.

Rusové "doplatili na lajdáctví"

Bejrútský deník ale tvrdí, že k ruské stopy k atentátu jsou poměrně jasné. "Katarci případ rozlouskli díky štěstí a lajdáctví Rusů," napsal Daily Star. Svědkové navedli vyšetřovatele na půjčovnu, odkud pocházela dodávka pohybující se před útokem kolem mešity. Kamera v půjčovně zaznamenala muže, kteří si vůz půjčili.

Policie se pak zaměřila na vilu najatou dvěma Rusy a začala monitorovat jejich mobily, registrované na falešná jména. Několik dní poté byli oba muži - ruští důstojníci po třicítce - zadrženi. Ačkoliv byli měsíc před útokem vysláni na dočasnou výpomoc na ambasádu v Dauhá, neměli diplomatickou imunitu a zůstali tak za mřížemi.

Podle Daily Star se k útoku přiznali a vypověděli, že bombu do Kataru dovezl ze Saúdské Arábie ruský diplomatický vůz měsíc před atentátem. Třetí předpokládaný účastník operace imunitu měl, a proto ze zátahu vyvázl.

Jandarbijev a terorismus

Jandarbijev byl v letech 1996-97 úřadujícím čečenským prezidentem. Moskva tohoto politika obviňovala, že i po odchodu do katarského exilu před třemi lety podporoval teroristy.

OSN ho loni z podnětu Ruska zařadila na seznam osob napojených na síť al-Kajdá. Katar odmítal Jandarbijeva Moskvě vydat a po dodání důkazů o jeho zločinech jej chtěl soudit sám. Podle Daily Star došlo k dohodě o procesu v Dauhá jen týden před vraždou, jejíž přípravy prý však už v té době běžely na plné obrátky.

Cestička k zachování tváře

Rusové krátce po zatčení svých agentů zadrželi na moskevském letišti dva členy katarského zápasnického týmu s odůvodněním, že vezli bez povolení vyšší částku peněz.

V pátek ruský list Kommersant napsal, že Moskva chystá výměnu těchto mužů za své zatčené agenty. Oficiálně to ale nikdo nepotvrdil a platí Lavrovův středeční výrok, že Rusko trvá na "okamžitém návratu svých občanů".

Americké a arabské zdroje Daily Star ale uvedly, že se nyní v tichosti jedná o krocích, které by zahladily blamáž ruských tajných služeb a zároveň zachovaly tvář malé monarchii, která se rozhodla vzepřít nátlaku velmoci.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám