Hlavní obsah

Čečenský exprezident zabit při atentátu v Kataru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Neznámí ozbrojenci v pátek v katarském městě Dauhá spáchali atentát na čečenského exprezidenta Zelimchana Jandarbijeva. Napadený svým zraněním v tamní nemocnici podlehl.

Foto: www.volny.cz/sibornal

CHs Sibornal, CZ

Článek

"Zelimchan Jandarbijev byl převezen do nemocnice v Dauhá v kritickém stavu. Dvě osoby, které s ním byly v autě, zemřely," sdělila televize katarská televize Al-Džazíra záhy po atentátu.

Automobil vybuchl na křižovatce v rezidenční čtvrti Dauhá v 11 hodin SEČ, asi 300 metrů od mešity. Katarské ministerstvo zahraničí má k případu vydat oficiální prohlášení, Moskva incident zatím nekomentovala.

Jandarbijev se stal prezidentem Čečenska v roce 1996, když jako tehdejší viceprezident nahradil Džochara Dudajeva, který zemřel po ruském útoku. Po volbách v roce 1997 se stal čečenským prezidentem Aslan Maschadov.

Moskva však uznává jako čečenského prezidenta Achmata Kadyrova, který byl do loňského roku správcem Čečenska, dosazeným Moskvou.

Krevní msta?

Jandarbijev žil více než tři roky v exilu v Dauhá a OSN jej loni připojila na seznam osob, které udržují styky s teroristickou sítí al-Kajdá Usámy bin Ládina.

Vyhověla tak žádosti Moskvy, která po Jandarbijevovi pátrala a opakovaně žádala Katar o jeho vydání, protože jej spojuje s čečenskou invazí do Dagestánu v roce 1999 a s obsazením moskevského divadla na Dubrovce čečenským komandem v roce 2002.

Od roku 2001 po Jandarbijevovi rovněž pátral Interpol.

Bývalý šéf ruské tajné služby FSB Nikolaj Kovaljov označil atentát za "akt krevní msty" mezi znepřátelenými čečenskými skupinami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám