Hlavní obsah

Nestyďme se. Obnovme stalinské represe, vyzval ruský poslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K návratu represí jako za sovětského diktátora Stalina vyzval ruský generál ve výslužbě a nynější poslanec Andrej Guruljov. Jako „nepřátelé lidu“ by podle něj měli být souzeni vojáci, kteří dávají špatné rozkazy, i civilisté, kteří nepodporují počínání ruské armády. Guruljov to prohlásil v televizním pořadu ruského propagandisty Vladimira Solovjova. Stalinův režim si přitom vyžádal mnoho milionů obětí.

Foto: Profimedia.cz

Ruský poslanec Andrej Guruljov

Článek

„Je čas zavést označení ‚nepřítel lidu‘. Nebuďme stydliví. Jsou nepřátelé a neexistuje označení… Proč se stydět?“ rozohnil se Guruljov.

A aby nenechal nikoho na pochybách, co má na mysli, pokračoval: „Chcete stalinistické represe? Já chci. Já chci i přesto, že můj dědeček si kvůli tomu odseděl devět let. Uplynula celá válka, v roce 1946 byl rehabilitován,“ řekl Guruljov.

Dodal přitom, že navzdory osudu svého děda chápe, že tehdejší represe byly nutné. „Ano, občas se stávaly chyby, ale panovala disciplína,“ pochvaloval si také podle webu Gazeta.ru Guruljov.

Chtěl i jaderný úder na Británii

Počet obětí krutovlády diktátora Josifa Vissarionoviče Stalina, který stál v čele Sovětského svazu v letech 1922 až 1953, nelze přesně zmapovat. Historici udávají až 20 milionů obětí nebo více, přičemž někteří zahrnují do této statistiky také až deset milionu lidí, kteří v letech 1930 až 1933 zahynuli během hladomoru na Ukrajině. Dobové sovětské dokumenty uvádějí zhruba 3,3 milionu lidí, kteří zahynuli při popravách, v pracovních táborech či během nuceného přesídlení.

Guruljov se stal členem Státní dumy v roce 2021, patří k vládnoucí straně Jednotné Rusko. Je členem parlamentního výboru pro obranu. Coby voják v 90. letech bojoval v Čečensku, v letech 2016 až 2019 byl zástupcem velitele Jižního vojenského okruhu a vedl operace ruské armády v Sýrii. Jeho divoké výroky už několikrát vyvolaly pozdvižení, v březnu například vyzýval k ruskému jadernému útoku proti Británii.

Varování elitám. V Rusku vědí, že se nedaří, a začínají hrozit stalinskými metodami

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám