Hlavní obsah

Varování elitám. V Rusku vědí, že se nedaří, a začínají hrozit stalinskými metodami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zodpovědnost, poctivost, profesionalita a efektivita – takových zásad by se měla držet ruská politická a vojenská elita, pokud chce obstát v současné době. Dbát je třeba na to, že je nutné ke standardům práce v nových podmínkách přistupovat maximálně seriózně, napsal komentátor ruské státní agentury RIA Novosti Pjotr Akopov v textu, který nezvykle otevřeně kritizuje ruské poměry a selhání a zároveň přináší zlověstné varování vysoce postaveným představitelům režimu.

Foto: RIA Novosti

Otisk článku na stránkách ruské státní agentury RIA Novosti

Článek

V textu s titulkem „Nová odpovědnost elity – A neříkejte, že vás nikdo nevaroval“ se Akopov neobvykle otevřeně strefuje do vlastních řad. Připomněl v něm i varování, která v minulém století vzkazoval řídícím pracovníkům někdejší sovětský totalitární vůdce Josif Stalin.

„Nejde o zastrašování hned všech najednou, a tím spíše ne o boj s opozicí či se spiklenci (skutečnými či imaginárními) – je potřeba celou nomenklaturu (tedy řídící elitu) nastavit na standardy práce v nové době. Jsou velmi jednoduché – zodpovědnost, poctivost, profesionalita, efektivita – a vlastně se neliší od těch, které platily v době míru,“ uvedl. Zdůraznil, že odlišnost je jen „v míře odpovědnosti nomenklatury za jejich dodržování“.

RIA Novosti je tisková agentura podléhající státu a její komentáře často tlumočí názory nejvyšších míst Kremlu. Akopov na jejích stránkách na začátku ruské invaze na Ukrajinu zveřejnil vítězný článek, který popisoval plány Moskvy s porobenou sousední zemí tak odpudivým způsobem, že ho nakonec sama agentura stáhla.

RIA Novosti omylem zveřejnila vítězný článek, který obnažuje plány Moskvy

Evropa

Stalinovi se to sice vymklo, ale lidé se i dnes ptají, proč se nezatýká

Ve svém současném materiálu Akopov připomněl nedávný příspěvek exprezidenta Dmitrije Medvěděva, který upozornil na Stalinův telegram, který v září 1941, za druhé světové války, poslal vedení obranného průmyslu. „Generální tajemník (Stalin) žádal, aby se poctivě a včas plnily objednávky, a zároveň pohrozil, že v opačném případě ‚na vás udeřím jako na zločince, kteří pohrdají ctí a zájmy vlasti‘,“ citoval z textu s tím, že by se „Medvěděvovo gesto dalo vnímat jako projev postmodernismu“.

„Nejde o nový 37. rok,“ napsal Akopov s odkazem na období tvrdých stalinských represí.

„Tehdy šlo o to, že po prvních represích proti Stalinovým rivalům, kteří prohráli boj o moc, státní aparát v záchvatu donášení semlel i sebe. (…) Represivní stroj se doslova vymkl kontrole nejen bezpečnostních složek, ale i vedení země včetně Stalina,“ uvedl dále s tím, že současné reálie jsou přece jen jiné.

Vojenské operace odhalují všechny problémy a my jsme jich měli spoustu.
Pjotr Akopov

Připomněl přitom několik případů zatýkání úředníků kvůli korupci, která bují navzdory válce. „Kde je zatýkání? Tuto otázku již rok opakují mnozí naši (ruští) občané. Na mysli mají úředníky, vojáky i podnikatele odpovědné za to, co se děje na frontě i v týlu – kvůli negramotným vojenským operacím s významnými ztrátami, bezmyšlenkovité zacházení s vojáky, nedostatek těch či jiných druhů zbraní a tak dále,“ uvedl s odkazem na šířící se kritiku vojenského velení.

„Rozhořčení je pochopitelné: vojenské operace odhalují všechny problémy a my jsme jich (při vší snaze vybudovat účinný řídící mechanismus) měli spoustu. Nejen problémů, ale i porodních traumat, která jsou příznačná pro celý postsovětský sociálně-ekonomický systém,“ uvedl. „A korupce je zde jednou z nejsilnějších nemocí,“ konstatoval.

Zdůraznil, že v době války se korupce stává „doslova vlastizradou“. „To, že z právního hlediska s ní (vlastizradou) není ztotožňována, na skutečnosti nic nemění. Společnost i nejvyšší vedení právě tak vnímá ty, kdo v nejtěžší době přemýšlí o tom, kde a jak urvat z rozpočtu včetně peněz určených pro armádu a zajištění bezpečnosti,“ uvedl.

Se zatčenými krátký proces, byli varováni

Dodal, že zprávy z posledních dnů o zatýkání vysokých úředníků v Moskvě či Brjansku „nejsou vnímány jako jednorázové akce, ale jako známky činnosti, která již nabírá na síle“.

Skandál okolo nových uniforem v Rusku. Syn správce státního majetku je dodává za majlant

Evropa

Mezi zatčenými v Moskvě byl například i příslušník Ruské gardy Sergej Volkov, který byl obviněn z dodávek vadných komplexů „Orjol“ pro ochranu Krymského mostu, který spojuje ruskou pevninu s anektovaným poloostrovem.

Podle Akopova mnozí úředníci v Brjanské oblasti na hranici s Ukrajinou chtějí „žít jako dříve“ a neuvědomili si, že „nastávají nové časy“.

„Nejenže se ocitnou pod přísnou kontrolou orgánů činných v trestním řízení, ale dostanou přes prsty ve zrychleném režimu, aniž budou mít čas zapojit neoficiální mechanismy byrokratické ochrany. Protože válečná doba není jen v Brjanské oblasti, ale v celé zemi, uvedl. Končí zlověstným varováním, že současné výzvy zvládne jen ta část ruské elity, která všechno, včetně varování o zodpovědnosti, bude brát maximálně vážně.

Generála ruské národní gardy obvinili z přijímání milionových úplatků

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám