Hlavní obsah

Německo se chystá povolit rekreační užívání marihuany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo se chystá povolit rekreační užívání marihuany. Vláda ve středu představila návrh, podle kterého si dospělí budou moci legálně pořídit a zkonzumovat až 30 gramů této omamné látky. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na spolkového ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha.

Foto: archiv Právo

Ilustrační foto

Článek

Cílem návrhu je podřídit výrobu a obchod s konopím veřejné kontrole, uvedl Lauterbach na tiskové konferenci, kde návrh na legalizaci marihuany prezentoval. V souladu se zákonem by měl být nákup, držení a konzumace „20 až 30 gramů“ pro osobní spotřebu. Osobám mladším 18 let bude užívání této drogy nadále zapovězeno.

Plán legalizace marihuany je výsledkem dohody, kterou loni uzavřely strany německé vládní koalice. Podle ní by měl být uveden do praxe ještě během čtyřletého funkčního období současné vlády. „Pokud vše půjde dobře, legalizace by se mohla odehrát v roce 2024,“ řekl podle agentury AFP sociálnědemokratický ministr.

Reforma, která by z Německa učinila v tomto ohledu jednu z nejliberálnějších zemí v Evropě, má podle Lauterbacha za cíl dosáhnout lepší ochrany dětí a mladých lidí, neboť dosavadní přístup podle něj nebyl účinný.

Podle vládního plánu by se mělo stát legálním také pěstování marihuany pro vlastní potřebu, byť v omezeném rozsahu. Probíhající vyšetřování a trestní řízení související s užíváním marihuany by byly ukončeny. Vláda se rovněž chystá zavést zvláštní spotřební daň a vést osvětovou kampaň týkající se užívání marihuany.

Anketa

Jste pro legalizaci marihuany?
Ano, neomezeně
49,9 %
Ano, ale v omezeném rozsahu
20,7 %
Ne
29,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5113 čtenářů.

Lauterbach upozornil, že osud reformy bude záviset na postoji Evropské komise. Pokud EK německý vládní návrh neschválí, nestane se zákonem, řekl.

Mnoho evropských zemí včetně Německa či Česka již dříve legalizovalo marihuanu pro omezené léčebné účely. Jiné země zrušily za užívání marihuany trestní postihy, ale zároveň ho nezlegalizovaly.

U nás se o legalizaci marihuany dlouhodobě zasazují Piráti. Ve spolupráci s národním protidrogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem (ODS) pirátští poslanci letos v červnu oznámili, že připravují novelu zákona o legalizaci konopí. Ta by měla umožnit lidem legálně vypěstovat až pět rostlin a přechovávat u sebe až 1250 gramů sušiny.

Užívání marihuany mimo léčebné účely je v Česku nelegální. Předepsat ji mohou pouze lékaři 13 odborností, například z oboru onkologie, neurologie, revmatologie, ortopedie, lékaři se specializací na léčbu bolesti nebo paliativní medicínu.

Piráti pilují novelu legalizace marihuany na trhu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám