Hlavní obsah

Německé tajné služby o revoltě v Rusku předem nevěděly. Scholz si chce promluvit se spojenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německou rozvědku BND i další spolkové tajné služby víkendová revolta ruské žoldnéřské skupiny Wagner Jevgenije Prigožina překvapila. Přiznal to německý kancléř Olaf Scholz. Americká média přitom psala, že tajné služby USA o Prigožinově záměru věděly s předstihem. Scholz prohlásil, že bude chtít hovořit se spojenci na téma výměny zpravodajských informací.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„Naše tajné služby se snaží situaci v Rusku neustále sledovat. To také dělají, předem o tom ale samozřejmě nevěděly,“ řekl Scholz ve středu večer televizní stanici ARD.

Odmítl nicméně kritické hlasy, že on sám se o revoltě dozvěděl pozdě. „Pokud byl někdo informován příliš pozdě, tak to byl ruský prezident (Vladimir Putin),“ dodal Scholz.

Vyjádřil se i k informacím, podle nichž americké tajné služby údajně o chystané Prigožinově vzpouře věděly předem. „O tom se všichni společně budeme muset pobavit. Týká se to i věcí, o nichž se teď spekuluje,“ řekl kancléř.

Washington o Prigožinově plánu věděl s předstihem, tvrdí média

Evropa

Podle Scholze se ukazuje, že autokratické struktury v Moskvě dostávají trhliny. Putin už v žádném případě nesedí v křesle tak pevně, jak vždy tvrdil, uvedl dále kancléř a odmítl spekulovat, jak dlouho nynější šéf Kremlu po víkendové vzpouře ještě zůstane ve funkci.

Nechtěl se vyjádřit ani k otázce, zda by bylo dobré, či špatné, kdyby se Prigožinův převrat zdařil. „Nikdo neví, co přijde po Putinovi. Šlo o nebezpečnou situaci,“ řekl Scholz.

Víkendovou revoltu považuje kancléř za vnitřní záležitost Ruska. „Naším cílem je podpora Ukrajiny, nikoli změna režimu v Rusku,“ zdůraznil.

„Vyhraje Biden“

Scholz se vyjádřil také k americkým prezidentským volbám, které se budou konat příští rok na podzim. Vyjádřil přesvědčení, že v nich zvítězí dosavadní šéf Bílého domu Joe Biden, protože - jak dodal - jde o mezinárodně zkušeného politika, který současně usiluje o sociální smír ve své zemi.

K věku osmdesátiletého Bidena Scholz řekl, že nevidí „žádné příznaky, proč by prezident (Biden) nemohl dobře vykonávat funkci i v příštích letech“. „Lékaři říkají, že je na svůj věk fit,“ dodal kancléř.

Putin válku v Iráku prohrává, přeřekl se Biden

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám