Hlavní obsah

Německá média propálila podrobnosti Zelenského návštěvy. Možná se zruší

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce v květnu přijet do Německa. Informovala o tom ve středu různá média s odvoláním na bezpečnostní kruhy v Berlíně. Kyjev je však kvůli úniku informací ve Spolkové republice natolik rozladěn, že odpovědné osoby zřejmě uvažují o zrušení návštěvy.

Foto: Heikki Saukkomaa, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na tiskové konferenci na summitu Ukrajiny a severských zemí ve středu v Helsinkách

Článek

„Jsou velice zklamáni, že německé zdroje záměrně zveřejnily mimořádně citlivé bezpečnostní informace,“ dozvěděl se web t-online z kruhů blízkých ukrajinské vládě. „Bylo to nezodpovědné a mohlo by to zpochybnit případnou návštěvu ukrajinského prezidenta,“ sdělil webu zasvěcený zdroj.

List B. Z. ve středu napsal, že pro berlínské bezpečnostní složky bude platit poblíž Postupimského náměstí v Berlíně-Mitte, kde se hlava ukrajinského státu ubytuje v hotelu Ritz-Carlton, první stupeň bezpečnosti. Plánuje se policejní operace se zátarasy, osobními kontrolami, odstřelovači a psy na vyhledávání výbušnin.

Podle listu Der Tagesspiegel policejní mluvčí zatím nemohla uvést podrobnosti o plánovaných bezpečnostních opatřeních, avšak přípravy již začaly. Potvrdila jen, že host by měl přistát na vojenské části letiště BER v hlavním městě.

Jeden z berlínských policistů, který se na plánování podílel, řekl: „Je to určitě jeden z nejohroženějších lidí na světě. My jako policie hlavního města máme s podobnými státními návštěvami bohaté zkušenosti, ale nesmí nastoupit rutina. Připravujeme se s velkým úsilím a soustředěním.“

V metropoli a Cáchách

Podle médií ukrajinského hosta, pro něhož to bude první návštěva Spolkové republiky po začátku ruské invaze loni v únoru, 14. května přijme s vojenskými poctami kancléř Olaf Scholz (SPD). Poté jsou plánovány rozhovory a tisková konference. Na programu je rovněž setkání se spolkovým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Po návštěvě u Steinmeiera odcestuje Zelenskyj vrtulníkem do Cách, kde převezme Cenu Karla Velikého. Udělení ceny bylo původně plánováno na den Nanebevstoupení Páně (18. května). Protože se však Scholz v tento den chystá na summit G7 v Japonsku, bude akce přesunuta na víkend před tímto datem.

Vzhledem k bezpečnostní situaci, s ohledem na válku na Ukrajině, se zahraniční cesty hlavy ukrajinského státu obvykle neoznamují. V posledních měsících Zelenskyj navštívil mimo jiné Londýn, Paříž, Brusel, Washington a Helsinky a nyní je v Nizozemsku.

Medvěděv: Zelenskyj bude fyzicky zlikvidován

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám