Hlavní obsah

Vývozní cena plynu se letos zdvojnásobí, odhaduje Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko předpokládá, že se průměrná vývozní cena jeho plynu letos více než zdvojnásobí na 730 dolarů (17 614 Kč) za 1000 metrů krychlových. Až do roku 2025 bude klesat spolu se snižováním vývozu. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na odhad ruského ministerstva hospodářství.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ruské ministerstvo hospodářství předpovídá, že státní podnik Gazprom letos plynovody vyveze 170,4 miliardy metrů krychlových plynu. V květnu úřad odhadoval, že to bude 185 miliard metrů krychlových.

Loni Gazprom podle něj vyvezl 205,6 miliardy kubických metrů. Úřad očekává, že množství vyvezeného plynu bude klesat i po skončení letošního roku, neuvádí ale proč.

Nově odhadovaná letošní průměrná vývozní cena 730 dolarů za 1000 metrů krychlových představuje proti loňsku více než dvojnásobek. Ve srovnání s předchozí prognózou je nová cena o 40 procent vyšší.

Plyn, ropa, uhlí, lithium, zlato. Rusko krade Ukrajině území plné surovin

Evropa

Pro Evropu je Rusko hlavní dodavatel plynu. Tok plynu z Ruska do Evropy je letos omezený. Některé evropské země od něj byly odstaveny poté, co odmítly platit za dodávky v rublech. Část přepravních kapacit byla po ruské vojenské invazi na Ukrajinu uzavřena a dál trvá spor mezi Ruskem a Evropou ohledně turbíny pro plynovod Nord Stream 1.

Plyn v reakci na tyto události prudce zdražil. Poslední týden se jeho cena na burze v Rotterdamu pohybuje nad hranicí 200 eur (4900 Kč) za megawatthodinu (MWh). Přitom ještě před rokem stála MWh plynu méně než 30 eur (735 Kč).

V úterý se dokonce cena plynu na chvíli vyšroubovala až na 250 eur za MWh. Trh reagoval na oznámení ruského plynárenského gigantu Gazpromu, který varoval, že evropské ceny plynu by mohly letos v zimě vzrůst o dalších 60 procent. Společnost to odůvodnila tím, že její vlastní export a produkce nadále klesají kvůli západním sankcím.

Kvůli vašim sankcím zdražíme plyn o dalších 60 procent, vyhrožuje Evropě Gazprom

Ekonomika

„Evropské spotové ceny plynu dosáhly 2500 dolarů (za 1000 metrů krychlových). Podle konzervativních odhadů, pokud taková tendence přetrvá, ceny letos v zimě překročí 4000 dolarů za 1000 metrů krychlových,“ uvedl v úterý Gazprom.

Reuters nahlédl tento týden do celkové předpovědi ruského ministerstva hospodářství. Ta podle něj naznačuje, že ruská ekonomika se se sankcemi vypořádává lépe, než se Moskva zpočátku obávala, a oslabí méně, než se předpokládalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám