Hlavní obsah

Němci novou vládu do Vánoc podle všeho nestihnou

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Rozhovory německých křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové se sociální demokracií (SPD) o pokračování tzv. velké koalice se zřejmě uskuteční až na počátku příštího roku. Televizi ARD to v pondělí řekla Julia Klöcknerová, místopředsedkyně CDU.

Foto: Nietfeld Kay/DPA, ČTK

Kancléřka a šéfka strany CDU Angela Merkelová a místopředsedkyně její partaje Julia Klöcknerová před pondělním jednáním o budoucí vládě.

Článek

„Důkladnost je důležitější než rychlost,“ dodala s tím, že její strana nechce případným spěchem dostávat SPD pod časový tlak.

Merkelová týž den upozornila, že CDU potřebuje vytvořit stabilní vládu, aby „mohla naplnit velká očekávání Evropy“. „Před volbami do Evropského parlamentu v roce 2019 je třeba vykonat ještě pořádný kus práce a stabilní koalice v Německu by umožnila k tomu plně přispět,“ podotkla.

SPD, která postupně mění postoj k velké koalici, podle Klöcknerové potřebuje čas. Za necelé dva týdny mají sociální demokraté sjezd a nedlouho poté jsou Vánoce, upozornila.

Daniel Günther, premiér spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko, v neděli pozdě večer po čtyřhodinovém jednání předsednictva CDU v Berlíně prohlásil, že špičky strany jednomyslně podporují vyjednávání s SPD. „Shodujeme se v tom, že by mělo být prioritou vyjednávání s SPD, přičemž panuje přesvědčení, že by mohlo dospět k úspěchu,“ podotkl.

Ujistil, že jednání mohou mít otevřený konec a není jasné, zda se podaří kabinet zformovat, avšak CDU zůstává pevně odhodlána vytvořit vládu schopnou rozhodovat – a nikoli vládu menšinovou.

Pokud se Merkelové nepodaří sestavit nový kabinet, jako alternativy zůstávají buď menšinová vláda, jež dosud nikdy v SRN nebyla, či předčasné parlamentní volby.

Reklama

Související články

Dvě třetiny Němců jsou pro nové volby

Většina Němců – přesně 63 procent – by dala přednost předčasným volbám před menšinovou vládou. Opačné řešení by chtělo 29 procent z nich. Vyplynulo to...

Výběr článků

Načítám