Hlavní obsah

Nejvíce migrantů mířilo letos do Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příliv migrantů do Evropy neustává. První místo v žebříčku zemí, do nichž běženci míří, drží Německo, uvádí zpráva Evropské komise, kterou má server týdeníku Focus k dispozici. V roce 2022 požádalo v Německu o azyl 190 749 lidí. Ve srovnání s předchozím rokem je to nárůst o 57 procent, píše Focus. Většina těch, kteří hledají ochranu, pochází ze Sýrie.

Foto: Polícia SR

Syrští migranti zadržení na Slovensku

Článek

Na druhém místě pomyslného žebříčku se nachází Francie (115 820), Španělsko (111 220), Rakousko (106 554) a Itálie (78 897).

V procentuálním vyjádření byl nárůst nejsilnější v Irsku. Jejich počet vyskočil o 439 procent na 12 804. V Estonsku se počet migrantů zvýšil o 365 procent (2716 žádostí), následovalo Rakousko s 202 procenty.

Nezájem o Maďarsko

Nejméně žádostí o azyl bylo zaznamenáno v Maďarsku (43), na Slovensku (382) a v Lotyšsku (548). Uprchlíci z Ukrajiny nejsou do statistik zahrnuti.

V Německu letos nejvíce žádostí o azyl přišlo ze Sýrie (27 procent). Následuje Afghánistán (17 procent), Turecko (deset procent), Irák (6,9 procenta) a Gruzie (čtyři procenta).

Důvodů, proč je příliv migrantů tak nerovnoměrný, je několik. Kromě zeměpisné polohy, jako je tomu například u Lotyšska, jsou to i některé správní předpisy. Například ze strany Maďarska není zájem o registraci běženců. Země tak podle Evropské komise porušuje evropské azylové právo. Z téhož unijní orgány obviňují Řecko a Itálii.

Podle oficiálních údajů pohraniční agentury EU Frontex byl letos hlavní trasou nelegální migrace západní Balkán. Do listopadu bylo na vnějších hranicích Evropy zaznamenáno celkem 308 tisíc nelegálních vstupů, což je v procentuálním přepočtu činí 45 procent všech vstupů.

Počet obyvatel v Česku díky migraci vzrostl

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám