Hlavní obsah

Nejezděte, vzkázali ruskému velvyslanci z koncentračního tábora v Mauthausenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez ruského a běloruského velvyslance se budou konat piet­ní akce u příležitosti 77. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v Maut­hausenu. Podle stanice ORF je pořadatelé požádali, aby se akcí 15. května nezúčastnili.

Foto: Wikipedie

Tank v berlínském Tiergartenu je součástí památníku sovětských vojáků.

Článek

Rakouský mauthausenský výbor v prohlášení vyzdvihl mimořádné oběti, které Sovětský svaz přinesl při osvobozování mnohých koncentračních táborů.

Zároveň ale „důrazně odsoudil neospravedlnitelné násilí a nejtěžší zločiny proti lidskosti“ páchané během agrese Ruska vůči Ukrajině.

Ukrajinský velvyslanec to vytmavil i Scholzovi. Prý chodí kolem horké kaše

Zahraniční

Podle výboru by přítomnost oficiálních zástupců Ruska a Běloruska na letošní připomínkové akci byla „neslučitelná s tzv. mauthausenskou přísahou bývalých vězňů“, v níž se hovoří také o tom, že „mír a svoboda jsou zárukou pro štěstí jednotlivých národů“.

Pro Rusy a Bělorusy, kteří věznění v Mauthausenu přežili, ovšem pozvánka platí.

CDU se domáhá odstranění tanku

Z kruhů opoziční křesťanské demokracie v Berlíně zaznívají požadavky odstranit z památníku sovětských vojáků v Berlíně-Tiergartenu tank T-34.

Německo se přitom před svým sjednocením v říjnu 1990 zavázalo dlouhodobě pečovat o památku padlých sovětských vojáků, mj. v berlínských čtvrtích Treptow, Tiergarten a Pankow-Schönholz.

Milovník historie odkrývá díky dopisům osudy vojáka wehrmachtu

Historie

„Ruská invaze zničila památník v této podobě. Tanky dnes představují symboly agrese a válečných zločinů Putinovy armády. Dnes se valí Ukrajinou – zemí, odkud pocházelo mnoho pohřbených vojáků,“ řekla týdeníku Der Spiegel Stefanie Bungová, zástupkyně šéfa frakce CDU v berlínském zemském sněmu.

Továrna na smrt
Koncentračním táborem v Mauthausenu prošlo asi 190 tisíc vězňů.
Nejméně 90 tisíc z nich tam v Gusenu a pobočných táborech přišlo o život.
Polovina obětí zahynula v posledních čtyřech měsících před osvobozením.
Vězni pocházeli z asi 40 zemí, bylo mezi nimi 38 120 Židů a také několik tisíc válečných zajatců.

Reklama

Výběr článků

Načítám