Hlavní obsah

Nebyla Prigožinova vzpoura zinscenovaná? Mediální prostor plní dohady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapivá „zpátečka“ ruské žoldnéřské skupiny Jevgenije Prigožina v jejím sobotním tažení na Moskvu vyvolává mnoho otázek. Mimo jiné i dohady, zda wagnerovci opravdu chtěli dotáhnout svůj puč až do konce, respektive jestli jejich vzpoura proti vojenskému velení v Moskvě nebyla jen zinscenovaným divadlem.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

V ruském Petrohradu se prodávají masky s podobiznou ruského prezidenta Vladimira Putina společně s maskami Jevgenije Prigožina

Článek

To nastoluje další, ještě důležitější otazník: Zda nebo do jaké míry se na všem mohl podílet i sám ruský prezident Vladimir Putin. Německý deník Bild považuje za jisté, že Prigožin měl v Kremlu vynikající kontakty a spojence, na které se mohl spoléhat.

Jde mimo jiné o bratry Jurije a Michaila Kovalčukovy, kteří se řadí k nejbližším Putinovým přátelům. O prvním z nich se hovoří dokonce jako o osobním prezidentově bankéři a „našeptávačovi“ v zahraničněpolitických záležitostech.

Kdysi nejbohatší Rus a později vězeň Putinova režimu Michail Chodorkovskij si podle svých slov není jistý, zda Prigožin měl v Kremlu přímé spojence. „Určitě tam ale měl sympatizanty, kteří by v případě úspěšného povstání přeběhli na jeho stranu,“ řekl Chodorkovskij deníku Bild.

Naproti tomu někteří ruští propagandisté puč jako zinscenované divadlo připouštějí, například vojenský bloger vystupující pod jménem Rybar. „Dejme tomu, že celý onen ‚pochod spravedlnosti‘ byl od začátku do konce koordinovanou záležitostí. Jakousi vícestupňovou psychologickou operací k dosažení určitých cílů,“ napsal Rybar na síti Telegram.

Tím by podle něj mohlo být „extrémní oslabení nebo sesazení“ ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Sehraný puč by také docílil toho, že by podnikatelé začínali stahovat svá aktiva a z Moskvy by prchali v soukromých letadlech příslušníci elity. Ukázalo by se tak, kdo ještě stojí na straně Kremlu a kdo ne, spekuluje dále Rybar.

Foto: Stringer, Reuters

Auto s Prigožinovými žoldnéři míjí město Voroněž.

Otevřenou nechává otázku, zda o tomto plánu věděl Putin. „Nejvyšší o tom ví. Nebo raději ne, kvůli větší věrohodnosti,“ píše Rybar. Páteční útok ruských sil na Prigožinovu základnu prezentuje bloger jako pouhý „formální spouštěč“ zmíněné hry.

Chodorkovskij ale na zinscenované divadlo nevěří: „Putin byl ve skutečnosti vyděšený a zmatený. Vzpoura ho nakonec bude stát jeho moc. Ne, nikdo se neodváží něco takového zinscenovat. Všechno bylo opravdové.“

ISW: Je to absurdní

Podobně smýšlí americký Institut pro studium války (ISW). „Úvahy, že Prigožinova vzpoura, reakce Kremlu a dohoda zprostředkovaná (běloruským prezidentem Alexandrem) Lukašenkem byly zinscenované, jsou absurdní,“ píše ISW.

Německý expert na Rusko Stephan Meister z Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP), jenž radí spolkové vládě, má ale pochybnosti. „Celé to působí nějak sehraně, nereálně. Nejbrutálnější a nejvěrnější Putinovi bojovníci ve válce proti Ukrajině se najednou obracejí proti diktátorovi. Prigožin, hvězda sociálních sítí bez zdrojů moci a finančně zcela závislý na Kremlu…“

Podivná připadá Meisterovi i role Lukašenka. Je zcela závislý na Kremlu a svrchovanost své země ztratil ve prospěch Ruska, a teď měl prý dělat zprostředkovatele mezi Putinem a Prigožinem. „Lukašenko už nemůže bez souhlasu Kremlu dělat vůbec nic,“ dodává německý expert na Twitteru.

Nebyla prolita ruská krev? Vzpoura wagnerovců si vyžádala životy 13 ruských pilotů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám