Hlavní obsah

NATO otevře v Japonsku styčnou kancelář. Čínu to může ještě více přiblížit k Rusku

NATO plánuje příští rok otevřít v Japonsku svou první styčnou kancelář. Jde o další prohloubení vztahů mezi Aliancí a Tokiem, což však podle kritiků povede ke zhoršení bezpečnostní situace v regionu a posunutí Číny ještě blíže k Rusku.

Foto: Profimedia.cz

Japonský premiér Fumio Kišida a šéf NATO Jens Stoltenberg

Článek

Kancelář, vůbec první alianční v Asii, má usnadnit konzultace s bezpečnostními partnery v oblasti - kromě Japonska je to Jižní Korea, Austrálie či Nový Zéland - na pozadí „geopolitických výzev ze strany Číny a Ruska“, napsal web Nikkei Asia.

Aliance má podobné kanceláře už v New Yorku, Vídni, na Ukrajině, v Gruzii, Bosně a Hercegovině, Kuvajtu či Moldavsku. Japonsko kromě toho oznámilo, že svou bruselskou misi při NATO přemístí do samostatných prostor (nyní se nachází v budově japonské ambasády v belgické metropoli).

Ministři G7 ujistili Ukrajinu o podpoře

Válka na Ukrajině

Posílit vzájemné vztahy „od námořní bezpečnosti a kontroly zbrojení až po kyberprostor a dezinformace“ se generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a japonský premiér Fumio Kišida zavázali už v lednu v Tokiu.

Na setkání vyjádřili znepokojení nad jadernými hrozbami ze strany Ruska, společnými čínsko-ruskými vojenskými cvičeními a severokorejským jaderným programem.

Členství z toho nebude

Podle Tošimici Šigemury z Univerzity Waseda má Japonsko strach, že pokud Čína zaútočí na Tchaj-wan, evropské státy Tokiu a Washingtonu nepomůžou ostrov bránit. „Zdrojem obav je samozřejmě i KLDR a její vývoj jaderných zbraní a balistických střel dlouhého doletu,“ dodal.

„(Pro NATO) se jedná o způsob, jak formálně posílit pouta s nejdůležitějším spojencem USA mimo Alianci,“ přidal se Robert Dujarric z Univerzity Temple.

Zareagujeme, varovala KLDR před japonskou obrannou strategií

Zahraniční

Nemyslí si však, že sblížení povede ke vstupu Japonska do NATO. K tomu by byly potřeba změny nejen v japonské ústavě, japonsko-americké obranné dohodě a dalších regionálních dohodách, ale také v alianční struktuře, vysvětlil.

Sebenaplňující se proroctví

„Pokračující expanze NATO na východ v asijsko-tichomořském regionu, vměšování do regionálních záležitostí a snahy narušit mír a stabilitu oblasti jsou pro země tohoto regionu důvodem k velké ostražitosti,“ reagovala na zprávu Mao Ning, mluvčí čínské diplomacie.

Podle Daniela Larisona, amerického historika a novináře, vnímá Čína rozšiřování působnosti NATO do asijského prostoru jako navýsost provokativní. „Je pravděpodobné, že to povede k eskalaci závodů ve zbrojení a ke zhoršení bezpečnosti pro všechny státy v regionu,“ varuje.

Podle britského novináře Jonathana Cooka se Peking obává, že Aliance sleduje stejnou strategii jako v případě Ruska, kdy její „dvoření se ruským sousedům dovedlo Moskvu k vojenské reakci nejprve v Gruzii a pak na Ukrajině“.

„Existuje vážné riziko, že rozšíření působnosti NATO do asijského prostředí sjednotí ještě víc Rusko a Čínu (…) proti tomu, koho považují za společného nepřítele - ať už je to NATO, či Západ,“ podotýká George Beebe z amerického Institutu Quincy. „A to je něco, co není v zájmu USA ani Evropy,“ uzavírá.

Stoltenberg: Ukrajina se jednou stane členem NATO

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám