Hlavní obsah

Ministři G7 ujistili Ukrajinu o podpoře

Ministři zahraničí ekonomicky vyspělých zemí G7 dnes ujistili Ukrajinu o „maximální podpoře“, odsoudili „nezodpovědnou jadernou rétoriku“ Ruska a vyzvali Čínu, aby se chovala jako zodpovědný člen mezinárodního společenství. Uvádí se to v závěrečném komuniké po třídenním jednání v japonské Karuizawě. Informují o něm zahraniční agentury.

Foto: Profimedia.cz

Setkání ministrů zemí G7 v Japonsku

Článek

Skupina, která sdružuje Británii, Kanadu, Německo, Francii, Itálii, Japonsko, Spojené státy plus Evropskou unii, dala najevo odhodlání ještě přitvrdit sankce vůči Rusku kvůli invazi na Ukrajinu. „Válečné zločiny a  další zvěrstva, jako jsou ruské útoky na civilisty a kritickou civilní infrastrukturu, nemohou zůstat beztrestné,“ uvedla podle agentury AP.

Také třetí strany, které pomáhají Rusku v jeho válce proti Ukrajině, G7 varovala, že zaplatí „vysokou cenu“. Slovy o ruské jaderné rétorice šéfové diplomacií reagovali především na březnové oznámení ruského prezidenta Vladimira Putina, že jeho země rozmístí taktické jaderné zbraně v Bělorusku, které je ruským spojencem.

V případě Číny uskupení kritizovalo „expanzivní námořní nároky Číny v  Jihočínském moři“, pro něž podle G7 neexistuje žádný právní základ. Peking také vyzvalo, aby se zdržel „výhrůžek, nátlaku, zastrašování nebo použití síly“. Pokud jde o Tchaj-wan, který si Čína nárokuje, odmítla G7 podle agentury DPA důrazně „všechny jednostranné pokusy změnit status quo silou nebo nátlakem“.

Země G7: Rusko musí stáhnout vojáky z celého území Ukrajiny

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám