Hlavní obsah

NATO je silné a HIMARS hrozba. Přestaňme lidem lhát, rozvášnila se ruská moderátorka

Moskva

Úspěšná ukrajinská protiofenziva rozvířila debatu na ruském Prvním kanálu o tom, jak je Ukrajině prospěšná technika dodaná ze Západu. Přestaňme tvrdit, že HIMARS nejsou hrozbou, protože jsou, uvedla svérázná moderátorka pořadu Olga Skabejevová s tím, že NATO je silné. Rusko by podle ní mělo přestat lidem i samo sobě lhát.

Foto: Profimedia.cz

Olga Skabejevová

Článek

Skabejevová reagovala na slova svého hosta, profesora z vojenské univerzity Maxima Kazanina. Ten chtěl hovořit o tom, že vojenská technika ze Západu Ukrajině v bojích příliš nepomáhá a že ztráta tisíců kilometrů území v Charkovské oblasti byla pouze „chybným výpočtem, kterého nepřítel využil“.

„Nedávno jsme zjistili, že se musíme poučit ze svých chyb a vyvodit z nich patřičné závěry. Americké zbraně jsou dobré a blok NATO je silný. Přestaňme tvrdit, že jejich zbraně jsou nic moc. Lidé potřebují znát pravdu. Netvrďme, že HIMARS nejsou hrozbou, protože jsou! A buší na území, na které jsme vynaložili hodně sil, abychom ho osvobodili,“ reagovala Skabejevová.

Speciální operace už nejde podle plánu

Otevřené přiznání, že Rusko na Ukrajině čelí silnému vojenskému protivníkovi, je zaznamenáníhodný obrat v rétorice Kremlu a jím ovládaných médií. Ruští občané dosud měli věřit, že „speciální vojenská operace“ na Ukrajině vedená za účelem „denacifikace“ země jde podle plánu a ruská armáda má jasně navrch. Poslední vývoj na bojišti však zřejmě nelze utajit, je tak možné, že propaganda postupně začíná obyvatelstvo připravovat na další blížící se komplikace.

Foto: Profimedia.cz

Výstřel ze systému HIMARS, který Ukrajině dodaly Spojené státy.

Rusko by podle moderátorky mělo přestat pokračovat v tvrzení, že Izjum, Balaklija či Kupjansk nikoho nezajímají. „Udělali jsme chybu, kterou musíme napravit, a musíme si přestat lhát. To je cesta nikam,“ dodala.

Ruští okupanti v panice spěchají s pseudoreferendy, než přijdou Ukrajinci

Zahraniční

Americké raketomety HIMARS s dostřelem 80 km se od dodání na Ukrajinu staly důležitým prvkem války. Ukrajincům se s nimi daří zasahovat ruské cíle. Prezident Volodymyr Zelenskyj tlačil na USA, aby do raketometů dodaly střely ATACMS, které by Ukrajincům umožnili zasáhnout cíle až 300 km vzdálené.

Ukrajina v posledních týdnech osvobodila na severu země v Charkovské oblasti tisíce kilometrů čtverečních území. Postupuje také směrem na jih, kde se blíží Chersonu. Samozvané republiky (Luhanská a Doněcká) na východě země nyní spěchají s vyhlášením referend o připojení k Rusku, uskutečnit by se měly o následujícím víkendu.

Reklama

Výběr článků

Načítám