Hlavní obsah

NATO by mělo uvažovat o dodávkách stíhaček Ukrajině, řekl Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země Severoatlantické aliance by měly vážně uvažovat o vyslání stíhaček na Ukrajinu. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Deutsche Welle to řekl nově zvolený český prezident Petr Pavel. Podpora Kyjeva je podle něj v našem vlastním zájmu.

Foto: David W Cerny, Reuters

Petr Pavel

Článek

„Měli bychom Ukrajině poskytnout jakoukoliv pomoc, která jim umožní vyhrát konflikt, obnovit svou suverenitu a územní celistvost. Měly by to být stíhačky? Myslím, že bychom o tom měli velice seriózním způsobem uvažovat,“ řekl.

Současně ale upozornil, že dodávky letadel jsou z pohledu logistiky náročným podnikem, který zabere alespoň půl roku příprav.

„Musíme podporovat Ukrajinu, protože je to v našem bytostném zájmu. Když zastavíme vojenskou pomoc, Rusko by zřejmě zvítězilo a byla by to také naše porážka,“ dodal zvolený prezident.

Rozhlasová stanice připomněla, že Pavel v souboji o prezidentský úřad porazil populistického miliardáře a expremiéra Andreje Babiše.

Na dotaz, jakým způsobem nejlépe čelit populismu, Pavel odpověděl, že důsledným informováním veřejnosti a vykreslováním situace ve skutečných barvách. „Malování věcí narůžovo se dobře poslouchá, ale nevede k efektům, které potřebujeme,“ uvedl Pavel.

Pavel: Ukrajina si zaslouží stát se po válce členem NATO

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám