Hlavní obsah

Pavel: Ukrajina si zaslouží stát se po válce členem NATO

• Aktualizováno

Ukrajina si zaslouží stát se po válce členem Severoatlantické aliance, prohlásil v rozhovoru pro stanici BBC nově zvolený český prezident Petr Pavel. Její armáda bude podle jeho slov pravděpodobně nejzkušenější v Evropě.

Foto: David W Cerny, Reuters

Nově zvolený český prezident Petr Pavel poskytl rozhovor BBC.

Článek

„Ukrajinská armáda bude pravděpodobně nejzkušenější armádou v Evropě. Ukrajina si zaslouží být součástí společenství demokratických zemí,“ řekl Pavel. Na otázku reportéra, zda by měla být součástí NATO, nově zvolený český prezident odpověděl: „Věřím, že si to opravdu zaslouží.“

Ve svém prvním televizním rozhovoru pro zahraniční média Pavel obhajoval západní vojenskou podporu Kyjevu a řekl, že by neměly existovat „téměř žádné limity“ pro to, co by země měly poskytovat.

Poskytnutí stíhaček, jako jsou například letouny F-16, pro něj „není tabu“, ale není si jistý, zda mohou být dodány v časovém rámci, který by mohl být pro Kyjev užitečný.

V této souvislosti připomněl, že Česká republika byla první západní zemí, která poslala tanky a bojová vozidla do Kyjeva. „Jsem hrdý na to, že moje země byla jednou z prvních, které poskytly Ukrajině významnou vojenskou pomoc,“ řekl BBC.

Pokud opustíme Ukrajinu, s největší pravděpodobností prohrají. A pokud prohrají oni, prohrajeme všichni

Podle jeho slov ale pomoc, které se Ukrajině dostává, nestačí na to, aby čelila „významným ruským zdrojům mužů a materiálu“. V rozhovoru uznal zklamání Kyjeva z rychlosti dodávek zejména západních tanků.

Nově zvolený prezident smetl se stolu názor – dlouho zastávaný v některých evropských zemích, zejména v Berlíně –, že takové dodávky by mohly být považovány za eskalaci konfliktu. „Nemáme jinou možnost,“ řekl. „Pokud opustíme Ukrajinu, nepomůžeme jí, s největší pravděpodobností tuto válku prohrají. A pokud prohrají oni, prohrajeme všichni.“

Pavel také řekl, že on a další evropští lídři mají povinnost vysvětlit svým skeptickým – a v mnoha případech vyděšeným obyvatelům – smysl pomoci Ukrajině.

Konec války je zcela v ruských rukou. Stačilo by jediné rozhodnutí prezidenta Putina

„Naše města nejsou ničena ruským dělostřelectvem a raketami. Ale naše budoucnost by mohla být zničena, pokud nepodpoříme Ukrajinu k úspěšnému ukončení tohoto konfliktu.“

Odmítl také tvrzení, že zavírá dveře diplomacii. „Jakmile bude sebemenší šance na mírové rozhovory, podpoříme ji. Ale z ruské strany tomu nic nenasvědčuje,“ řekl Pavel.

„Je třeba říci toto: konec války je zcela v ruských rukou. Stačilo by jediné rozhodnutí prezidenta Putina ke stažení jeho sil z Ukrajiny a válka by skončila.“

Česko je suverénní země, hájí Pavel rozhovor s Tchaj-wanem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám