Hlavní obsah

Naštvaný Izrael v OSN ostře cupoval Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský vyslanec při OSN Gilad Erdan v pondělí vystoupil s dosud zřejmě nejostřejším projevem namířeným proti Rusku. V minulosti přitom židovský stát z různých důvodů našlapoval kolem ruských záležitostí velmi opatrně, tentokrát ale Izraelce zjevně rozpálila doběla chystaná návštěva zástupců teroristického hnutí Hamás v  Moskvě. Oznámil dodání systému včasné výstrahy před raketovými útoky Ukrajině, kterou otevřeně označil za „spojence“.

Foto: Mike Segar, Reuters

Izraelský vyslanec při OSN Gilad Erdan

Článek

Svou řeč pronesl při setkání Valného shromáždění u příležitosti druhého výročí od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu. Dal jasně najevo, že Rusko už není kvůli svým postojům zemí, se kterou by Izrael sympatizoval.

Moskva bude ve čtvrtek hostit palestinské delegace složené ze zástupců teroristického hnutí Hamás a strany Fatah, která je ve vedení Palestinské samosprávy na Západním břehu Jordánu. Hamás je zodpovědný za brutální útok na Izrael z loňského 7. října, při kterém jeho ozbrojenci barbarsky povraždili přes 1200 lidí, většinou civilistů. Erdan při svém vystoupení toto setkání velmi ostře odsoudil.

Vítají teroristy na červeném koberci

Jednat se v Kremlu bude o poválečné obnově Pásma Gazy a sjednocení palestinské vlády. Setkání potvrdila ruská agentura RIA Novosti. Konference mezipalestinského dialogu se podle ruské diplomacie zúčastní 12 až 14 palestinských organizací. Prezident Vladimir Putin se se zástupci Hamásu ani Fatahu podle mluvčího Kremlu nesetká.

Kdyby Rusko nezaútočilo na Ukrajinu, Hamás by takový útok na Izrael nepodnikl, prohlásila Meloniová

Evropa

„Rusko je mimo Blízký východ jedním z mála míst, kde jsou teroristé Hamásu a džihádisté z húsíjského hnutí vítáni na červeném koberci, a to i po 7. říjnu,“ uvedl vyslanec.

„Rusové hostí lidi, kteří jsou zodpovědní za vraždy dětí, znásilňování žen a upalování celých rodin zaživa,“ řekl. Upozornil, že čtvrteční jednání v Moskvě považuje za něco mnohem nebezpečnějšího. „Rusko prohlubuje své vazby na globální destabilizační síly,“ uvedl Erdan.

„Zatímco tu sedíme, aliance mezi režimem Ajatolláha v Teheránu, režimem Asada v Sýrii, Kimovým režimem v Severní Koreji a režimem Madura ve Venezuele se prohlubuje a Rusko se k nim přibližuje. Tyto země stojí při sobě, zatímco svobodný svět je rozdělený,“ pokračoval Erdan.

Ukrajina je pro Izrael spojencem

Izraelský velvyslanec Gilad Erdan dal na pondělním setkání Valného shromáždění OSN jasně najevo, že Izrael kvůli dění po 7. říjnu už nechce být s Ruskem nijak spojován. Vadí mu také ruská spolupráce s Íránem, který udržuje vztahy s Hamásem a zároveň dodává ruské armádě drony k ostřelování Ukrajiny.

Ukrajinu Erdan ve svém projevu dokonce označil za „spojence“ Izraele s tím, že židovský stát se chystá dodat Ukrajincům systém včasné výstrahy, který pomáhá s dostatečným předstihem varovat před raketovými a dronovými útoky a zachraňuje životy civilistů.

„Velvyslanče Kyslycjo, Izrael dál stojí za Ukrajinou a bude v tom pokračovat,“ zakončil Erdan.

Není to první ostrý výpad izraelského politika proti Rusku, ačkoliv je zřejmě zatím nejtvrdším vyjádřením na oficiálním mezinárodním fóru. Vloni na podzim například Amir Weitmann, vlivný člen strany Likud premiéra Benjamina Netanjahua, vystoupil v živém vysílání televize Russia Today a prohlásil, že kromě toho, že Izrael zničí Hamás, se taky postará o to, že Ukrajina vyhraje ve válce proti Rusku, protože Rusko podporuje Hamás a genocidu Izraelců.

Vztahy Izraele a Kremlu jsou od říjnového útoku Hamásu na Izrael nejslabší od pádu Sovětského svazu. Netanjahu byl přitom dřív s ruským prezidentem často v kontaktu.

Izrael byl v západních zemích kritizován za vlažnou podporu napadené Ukrajiny. Hájil se tím, že přímou vojenskou pomocí Ukrajině by riskoval jednak své aktivity v Sýrii, jež musí koordinovat s ruskou armádou, a také by ohrozil početnou židovskou komunitu v Rusku. V poslední době ale spory Izraele a Ruska narůstají. Naposledy se prezidenti obou států telefonicky spojili v prosinci, kdy Netanjahu kritizoval spolupráci Ruska a Íránu.

Ještě před vypuknutím války na Ukrajině Netanjahu v rámci své volební kampaně používal k propagaci billboardy, na kterých byl vyfocený s Vladimirem Putinem, ale i s Donaldem Trumpem. Slogan „Jiná liga“ měl však tehdy spíše upozornit na to, že Netanjahu je na rozdíl od svých soupeřů státník respektovaný světovými velmocemi.

S Putinem nejednat. Je to odlišný druh lidské bytosti, varuje izraelský bezpečnostní expert

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám