Hlavní obsah

Le Penová požaduje odstranění vlajky EU z Vítězného oblouku

Paříž

Prezidentská kandidátka a vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penová protestuje proti vlajce Evropské unie, která byla u příležitosti zahájení půlročního předsednictví Francie v EU vyvěšena na Vítězném oblouku. Informovala o tom agentura Reuters. Le Penová může být podle průzkumů hlavním soupeřem prezidenta Emmanuela Macrona v jarních prezidentských volbách.

Foto: Profimedia.cz

Lídryně Národního sdružení

Článek

Svým protestem se Le Penová připojila k dalším pravicovým politikům, kteří se rozhořčovali nad vlajkou EU vlající na jedné z pařížských dominant.

„Zkrášlit Vítězný oblouk pouze barvami Evropské unie, aniž by byla přítomna státní vlajka, je skutečným útokem na identitu našeho národa, protože tento památník uctívá naše vojenská vítězství a nachází se v něm hrob neznámého vojína,” uvedla v prohlášení.

Proevropský prezident Macron, kterého Le Penová obvinila, že vyvěšení vlajky „přímo nařídil”, se k případu zatím nevyjádřil.

Vlajka tam bude jen dočasně

Podle tajemníka pro evropské záležitosti Clémenta Beauneho je však vyvěšení unijní vlajky je pouze dočasné. „Nešlo o záměnu francouzské vlajky. Předvolební kampaň neopravňuje volně šířit malicherné lži a kontroverze,” uvedl na Twitteru.

Kandidátka republikánů se ostře obula do Macrona

Evropa

Macron, který zatím neřekl, zda se bude v dubnu ucházet o znovuzvolení, Le Penovou porazil ve druhém kole voleb v roce 2017 poměrem 66 ku 34 procentům. Všechny průzkumy veřejného mínění mu přisuzují roli favorita na zisk dalšího pětiletého mandátu.

Le Penová uvedla, že se s žádostí o odstranění vlajky obrátí na Státní radu. Ta má ve Francii funkci správního soudu a zároveň poradního orgánu exekutivy pro právní záležitosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám