Hlavní obsah

Ruská raketa vletěla 40 kilometrů do polského vnitrozemí. Byla tam tři minuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Neidentifikovaným objektem, který v pátek ráno přeletěl nad územím Polska, byla zřejmě ruská raketa s plochou dráhou letu. Následně se stočila nad Ukrajinu. Médiím to řekl v pátek odpoledne náčelník polského generálního štábu Wieslaw Kukula. Šéf Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg uvedl, že situaci monitorují.

Foto: Profimedia.cz

Polští vojáci pátrají po objektu poblíž vesnice Sosnowa-Debowa

Článek

„Vše nasvědčuje tomu, že do polského vzdušného prostoru letěla ruská raketa. Sledovali jsme ji, opustila prostor. Máme to potvrzeno na národní a spojenecké úrovni,“ řekl náčelník štábu Kukula podle serveru Onet po jednání v úřadu pro národní bezpečnost, které k situaci svolal prezident Andrzej Duda.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz (uprostřed), náčelník generálního štábu Wieslaw Kukula (vlevo) a generál Maciej Klisz (vpravo) přicházejí na jednání s prezidentem Andrzejem Dudou

Podle neoficiálních informací serveru Polsat News by objektem měla být ruská hypersonická střela s plochou dráhou letu vzduch–země Ch-22 nebo strategická střela vzduch–země se sníženou detekovatelností Ch-101.

O proniknutí tělesa nad polské území informovalo operační velitelství polských ozbrojených sil. Radary objekt zachytily v okamžiku jeho proniknutí do prostoru nad Polskem a sledovaly jej do chvíle, kdy se signál ztratil. „Ráno vletěl do polského vzdušného prostoru ze směru od Ukrajiny neidentifikovaný vzdušný objekt, který od okamžiku překročení hranice až do místa, kde signál zmizel, sledovaly radary systému protivzdušné obrany země,“ uvádí se v dopoledním sdělení velitelství.

Nad území Polska pronikl od hranic s Ukrajinou neznámý objekt

Zahraniční

Operační velitel: Byla to rušná noc

Podrobnosti k incidentu odpoledne zveřejnil podle serveru pap.pl operační velitel ozbrojených sil generál Maciej Klisz: „Dnes (v pátek) ráno kolem 7:00 místního času došlo k narušení polského vzdušného prostoru. Systémy, které jsem jako operační velitel měl k dispozici, fungovaly. Byla to těžká noc pro Ukrajinu, rušná noc to byla také pro naše operační velitelství, pro všechny složky polského systému protivzdušné obrany.“

Dodal, že jak národní, tak spojenecké složky na zemi i ve vzduchu jednaly a všechny byly aktivovány podle plánu. Klisz také potvrdil, že pátrací jednotky nezjistily, že by raketa spadla na polské území. Polští vojáci prohledávali území poblíž vesnice Sosnowa-Debowa. „Nejpravděpodobnější variantou je, že opustila polský vzdušný prostor,“ uvedl.

Podle Klisze letěla raketa nad polským územím asi tři minuty a vletěla 40 kilometrů do vnitrozemí. Systémy protivzdušné obrany ji sledovaly po celou dobu jejího letu.

Náčelník štábu Kukula informoval, že síly protivzdušné obrany byly připraveny k sestřelení objektu. „Pobyt v Polsku a způsob manévrování ale znemožnily provedení tohoto manévru, a proto se mu podařilo Polsko opustit,“ uvedl podle pap.pl.

Letělo všechno. Při jednom z největších útoků vypálilo Rusko na Ukrajinu 110 střel

Zahraniční

Stoltenberg: NATO zůstává ostražité

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na svém účtu na sociální síti X uvedl, že o incidentu již mluvil s polským prezidentem Dudou. „NATO je solidární se svým váženým spojencem, sleduje situaci a zůstaneme v kontaktu, jakmile budou zjištěna fakta. NATO zůstává ostražité,“ napsal.

Raketa měla letět podél hranic, narušit vzdušný prostor Polska a následně se nedaleko města Hrubieszów stočit zpět nad ukrajinské území, kde byla pravděpodobně sestřelena ukrajinskou protivzdušnou obranou, uvedl polský server Onet.

Stalo se tak v den, kdy Rusko vypálilo 158 střel a dronů na ukrajinská města, což je zřejmě největší útok za poslední měsíce. Vyžádal si nejméně 19 obětí a zhruba stovku zraněných.

Páteční případ není první, kdy ruské střely nebo drony vyslané proti Ukrajině narušily vzdušný prostor členských zemí NATO. Například v únoru proletěly nad územím Moldavska a následně zřejmě i Rumunska ruské střely, které následně zmizely nad Ukrajinou.

Loni v prosinci pak měla ruská raketa, bez výbušného materiálu, dopadnout v lese v severopolském městě Bydhošť. Na území Rumunska také dopadly trosky dronů při ruských útocích na ukrajinský přístav Reni na Dunaji.

V Rumunsku spadl ruský dron, startovaly stíhačky NATO

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám