Hlavní obsah

Nad území Polska pronikl od hranic s Ukrajinou neznámý objekt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do polského vzdušného prostoru vletěl ze směru od Ukrajiny v pátek časně ráno blíže neidentifikovaný objekt. Zatím není jasné, o co přesně šlo. Stalo se tak v den, kdy Rusko podniklo na Ukrajinu masivní vzdušný útok.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O proniknutí tělesa nad polské území informovalo operační velitelství polských ozbrojených sil. Radary objekt zachytily v okamžiku jeho proniknutí do prostoru nad Polskem a sledovaly jej do chvíle, kdy se signál ztratil.

„Ráno vletěl do polského vzdušného prostoru ze směru od Ukrajiny neidentifikovaný vzdušný objekt, který od okamžiku překročení hranice až do místa, kde signál zmizel, sledovaly radary systému protivzdušné obrany země,“ uvádí se v dopoledním sdělení velitelství.

Operační velitel polské armády v této souvislosti „v souladu s platnými předpisy aktivoval dostupné síly a zdroje“, stojí dále v prohlášení.

Lublinský vojvoda Krzysztof Komorski tiskové agentuře PAP řekl, že je v neustálém kontaktu s četnictvem a zemským policejním ředitelstvím. „Dostali jsme informaci, že se na radaru v okolí Hrubieszówa objevil neidentifikovaný objekt a poté zmizel. Nemáme žádné potvrzení, že by spadl v naší provincii,“ uvedl vojvoda.

Mluvčí policejního ředitelství v Lublinu Andrzej Fijolek doplnil, že policie informace prověřuje. „V tuto chvíli nemohu nic potvrdit. Nemáme žádné informace, že by byl někdo zraněn nebo že by v naší provincii došlo k nějakému výbuchu,“ uvedl Fijolek.

Duda svolal mimořádnou schůzku

Polský prezident Andrzej Duda svolal na páteční odpoledne mimořádnou schůzku s ministrem obrany a vicepremiérem Wladyslawem Kosiniakem-Kamyszem, náčelníkem generálního štábu Wieslawem Kukulou a šéfem operačního velitelství ozbrojených sil Maciejem Kliszem.

Loni v polovině listopadu zabila exploze ve vsi Przewodów u hranic s Ukrajinou dva lidi, poznamenal v této souvislosti server TVN 24. Také tehdy Rusko před tím proti Ukrajině zahájilo masivní vzdušný útok a na polské území dopadla podle polských odborníků střela S-300 využívaná protileteckou obranou, která byla odpálená z ukrajinského území.

Incident tehdy vyvolal obavy, že válka na Ukrajině by se mohla vyhrotit do širšího konfliktu, pokud by šlo o ruský útok na území členského státu NATO. Nicméně Varšava i Severoatlantická aliance daly vzápětí najevo, že se zřejmě jednalo o ukrajinskou střelu, kterou se bránící se země snažila sestřelit ruskou útočící raketu.

Letělo všechno. Při jednom z největších útoků vypálilo Rusko na Ukrajinu 110 střel

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám