Hlavní obsah

V Rumunsku spadl ruský dron, startovaly stíhačky NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na území Rumunska se objevil ve čtvrtek kráter po dopadu ruského dronu. V důsledku narušení vzdušného prostoru členského státu NATO kvůli tomu vzlétly průzkumné stíhačky. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na rumunské ministerstvo obrany. Ministerstvo zahraničí si předvolalo k vysvětlení ruského velvyslance.

Foto: Profimedia.cz

V reakci na dronové útoky vybudovali Rumuni letos v září v obci Plauru u hranic s Ukrajinou protiraketové kryty.

Článek

Po nočních ruských dronových útocích na Ukrajinu zaznamenalo Rumunsko na svém území nově vzniklý kráter. Bezpilotní dron havaroval poblíž obce Grindu u Dunaje, naproti ukrajinskému přístavu Reni, píše Reuters.

Ministerstvo uvedlo, že „nekontrolovaný pád dronu použitý při útoku na ukrajinskou přístavní infrastrukturu“ způsobil kráter hluboký zhruba 1,5 metru.

Jelikož šlo o narušení vzdušného prostoru členského státu NATO, v reakci na dopad dronu vzlétly k průzkumnému letu rumunské stíhačky F-16.

Rumunskou vesnici obchází strach. Když Rusové bombardují, utíkají lidé do vedlejší obce

Válka na Ukrajině

Ruský dron v Rumunsku? Není to poprvé

Od té doby, co Rusko v červenci odstoupilo od obilné dohody, útočí na ukrajinské přístavy a sklady u Dunaje, blízko ukrajinsko-rumunských hranic. Už je to poněkolikáté, kdy části ruských dronů dopadly i na rumunské území, neexistují ale žádné důkazy o tom, že by Rusko útočilo na Rumunsko úmyslně.

Opakované dopady dronů na rumunské území se nelíbí tamnímu ministerstvu zahraničí. Uvedlo, že si předvolá k vysvětlení ruského velvyslance, píše server Mediafax.

Bukurešť nicméně přesunula své systémy protivzdušné obrany blíže vesnicím u Dunaje, rozšířila bezletové zóny a zvýšila počet vojenských pozorovacích stanovišť a hlídek v oblasti. Německé letectvo se podílí s pomocí čtyř bitevníků na základně Mihaila Kogalniceanua na zajištění jihovýchodního křídla NATO.

Nedaleko obce Grindu leží vesnice Plauru, ve které už rumunská armáda kvůli hrozícímu nebezpečí postavila dva protiraketové kryty. V září místo navštívil i reportér Novinek.

Trosky ruských dronů dopadají jen stovky metrů od obyvatel rumunské vesnice, hlásí reportér Novinek

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám