Hlavní obsah

Na Ukrajině i v Rusku si všimli vlajky wagnerovců na domě na Znojemsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ ženy ze Znojemska, která si na zahradě vyvěsila prapor ruské žoldnéřské Wagnerovy armády, zaujal také řadu médií na Ukrajině a v Rusku. Referují přitom také o několika dalších Češích, kteří se kvůli otevřené podpoře ruské invaze na Ukrajinu dostali do křížku se zákonem.

Foto: Profimedia.cz

Logo Wagnerovy armády. Ilustrační foto

Článek

Například jak agentura Unian či magazín Fokus na ukrajinské straně, tak web listu Moskovskij komsomolec (MK), zpravodajský portál Lenta.ru či nacionalistická stanice Cargrad na ruské straně popisují, že vyvěšení praporu wagnerovců Lucii Brichtovou na soukromém pozemku prověřuje česká policie.

Dodávají, že sama žena je přesvědčená, že zákon neporušila, protože neprezentovala žádné zakázané symboly.

Zmíněná média, byť jsou ze znepřátelených stran, o vlajce jen suše informují bez vlastních komentářů.

Web MK dále připomíná, že Češka se na sociální síti pochlubila i praporem s portrétem čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, či vlajkami Doněcké lidové republiky a Novoruska, samozvaných státních útvarů proruských separatistů.

Ruská a ukrajinská média v této souvislosti připomínají také případ Jakuba Jaška, který v březnu vyrazil na demonstraci v Praze s nášivkou „Z“ na batohu a logem wagnerovců na rukávu bundy. Soud jej zatím nepravomocně odsoudil k šestiměsíční podmínce za popírání genocidy, vyměřil mu pokutu ve výši 12 tisíc korun a vydal roční zákaz pobytu v Praze, upozorňuje Unian.

Dodává přitom, že pražské státní zastupitelství v dubnu potvrdilo obvinění učitelky základní školy, která před studenty během výuky ospravedlňovala vojenskou agresi Ruska proti Ukrajině.

Žena na Znojemsku si vyvěsila vlajku wagnerovců

Domácí

Půlroční podmínka a do Prahy se nepodívá. Soud potrestal demonstranta s písmenem Z

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám