Hlavní obsah

Půlroční podmínka a do Prahy se nepodívá. Soud potrestal demonstranta s písmenem Z

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za popírání genocidy dostal ve čtvrtek Jakub Jašek (31) u Obvodního soudu pro Prahu 1 půlroční podmínku, peněžitý trest 12 tisíc korun a roční zákaz pobytu na území Prahy. Jašek se totiž na březnovou demonstraci proti vládě vybavil nášivkami loga Wagnerovy skupiny a písmene Z - symbolem ruské agrese na Ukrajině. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Jakub Jašek u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Je známo že existuje mnoho názorových proudů, soudu nepřísluší hodnotit které informace jsou pravdivé, a které se blíží dezinformační scéně,“ uvedl v odůvodnění soudce Lukáš Svrček.

„Je třeba vycházet z něčeho, co je právně relevantní, což jsou předběžné závěry vyšetřovací komise OSN, ze které vyplývá, že na Ukrajině byly páchány válečné zločiny,“ dodal.

Soudce také zdůraznil, že v žádném případě nikomu nebere právo na názor. „Pokud pan obžalovaný bere ruskou armádu jako osvoboditele, je to jeho názor,“ podotkl. Soudce nicméně zdůraznil, že i svoboda vyjadřování má svoje legitimní meze.

Foto: Petr Horník, Právo

Jakub Jašek u soudu

Podobně se v závěrečné řeči vyjádřila i státní zástupkyně.

„Obžalovaný před soudem nestojí kvůli názoru, ale proto, že velice dobře tu použitou symboliku zná. Ví, že jsou na Ukrajině páchány válečné zločiny. Musel si být vědom, že veřejně schvaluje tyto zločiny,“ uvedla v závěrečné řeči státní zástupkyně Katarína Kandová.

Uvedla také, že ona symbolika nebyla trestná do doby, než začaly být na Ukrajině páchány válečné zločiny. „Svoboda projevu má v demokratické společnosti své meze. Svoboda projevu není poskytována projevům, které ospravedlňují válečné zločiny,“ zdůraznila státní zástupkyně.

Podle Jaškova obhájce však nešlo o schvalování zločinů, ale o politický projev k nastalé situaci, kterým chtěl prý Jašek „vyvolat diskusi“.

„Stojím si za tím, co jsem měl v tom prohlášení,“ uzavřel Jašek.

Zadržení na demonstraci na Václavském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Jaška už v březnu soud trestním příkazem potrestal půlroční podmínkou a pokutou 12 tisíc korun. Muži pocházejícímu z České Lípy soud navíc zakázal pobyt na území Prahy.

Jašek si proti tomu podal tzv. odpor, a soud tak musel nařídit hlavní líčení, při kterém ve čtvrtek Jašek obvinění z popírání genocidy odmítl. Kamera Novinek zachytila Jaška na demonstraci „Česko proti bídě“ 11. března. Na batohu měl nášivku s písmenem Z, které je symbolem ruského vraždění na Ukrajině.

Rukáv mu pak zdobila nášivka loga Wagnerovy skupiny, soukromé žoldnéřské armády Jevgenije Prigožina, která na Ukrajině bojuje na straně Ruska.

Tím se podle státní zástupkyně Jašek dopustil trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia, za což mu hrozí až tři roky vězení.

„S obviněním nesouhlasím, neboť jsem měl za to, že svým jednáním neschvaluji žádné genocidum. Mám mezi Ukrajinci spoustu přátel,“ uvedl mimo jiné Jašek.

Demonstroval s nášivkou wagnerovců. Dostal podmínku, pokutu a nesmí do Prahy

Krimi

Obžalovaný dále uvedl, že vycházel z informací ze sociálních sítí. Podle něj je ruské působení na Ukrajině „legitimní snahou o ochranu občanů Luhanské a Doněcké lidové republiky před zločinným ukrajinským režimem“.

Jašek o sobě prohlásil, že je vojenským nadšencem, který se o situaci v regionu zajímal od roku 2014. Od té doby tam podle Jaška probíhá „násilná ukrajinizace obyvatelstva“. Jašek také prohlásil, že ví, co nášivky znamenají, netušil prý ale, že je trestné je nosit.

Dále se kvůli své nervozitě odkázal na své vyjádření na policii, soudce ho tak přečetl z protokolu.

V něm Jašek mimo jiné uvedl, že „ruská vojska jela na pozvání Luhanské a Doněcké republiky. Oni bojují proti nacistickému ukrajinskému režimu. Já to beru tak, že ruská vojska bojují proti nacismu“.

Demonstrace na Václavském náměstí se Jašek podle svých slov zúčastnil proto, aby vyjádřil nesouhlas se současnou vládou, která se dle jeho názoru posíláním zbraní na Ukrajinu zapojuje do válečného konfliktu. Dále mu prý vadí také předseda vlády Petr Fiala a valorizace důchodů.

Jaška přišlo ve čtvrtek k soudu podpořit několik příznivců.

Vrabel dostal za slova o jaderných zbraních podmínku. Ze síně odešel dřív, než soudce domluvil

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám