Hlavní obsah

Žena na Znojemsku si vyvěsila vlajku wagnerovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco OSN viní wagnerovce, členy polovojenské žoldnéřské skupiny ruského oligarchy Jevgenije Prigožina, z masakru v africkém Mali a zpravodajství plní informace o zvěrstvech, která páchají na Ukrajině, na zahradě na Znojemsku vlaje jejich vlajka. Jejím vyvěšením se chlubí facebookový profil Lucie Brichtové.

Foto: Profimedia.cz

Logo Wagnerovy skupiny

Článek

Vlajka se tam neocitnula pro události v Africe, kde ve městě Moura v centrálním Mali podle zprávy OSN wagnerovci zmasakrovali několik stovek civilistů.

Celý profil je totiž protkán prorusky zaměřenými příspěvky a nenávistí k Ukrajině a její obraně svého území. Majitelem účtu má být Lucie Brichtová, která se sympatiemi k wagnerovcům netají.

Je přesvědčená, že policii vlajka nevadí. Prý se na to ptala.

„Policisté jsou s tímto seznámeni. Případ prověřujeme. V tuto chvíli je ale příliš brzy na jakékoliv další vyjádření. Jsme teprve na začátku,“ uvedl policejní mluvčí David Chaloupka.

Na profil jí napsalo nemálo lidí své výhrady. Odpovědí jim bylo vyjádření, v němž se kritikům vysmála. „Je zajímavé, že vás všechny žluto-modré mozky rozčiluje jedna vlajka na soukromém pozemku. Ale že všude visí žluto-modrý hadr, že se tady veřejně objevuje vlajka UPA, že se tady veřejně ukazuje vojenská technika s kříži a znaky wehrmachtu, to vám vůbec nevadí,“ uvádí na profilu.

Postih za vyvěšení prý jí nehrozí, je přesvědčená. Nevystavuje prý písmeno Z, za jehož nošení soud potrestal demonstranta Jakuba Jaška nepravomocně podmínkou za popírání genocidy.

„Jenže Jakub měl dvě nášivky. Wagner tolik nevadí jako Z. Jinak jsem se ptala přímo na policii i své advokátky. Navíc Jakuba udali. Kdyby si vzal nášivky V nebo O, tak se mu nic nestalo,“ hlásá na profilu.

Jašek byl minulý týden odsouzen k půlroční podmínce, pokutě 12 000 korun a zákazu pobytu na území Prahy za to, že měl na demonstraci v Praze na bundě právě logo Wagnerovy skupiny a písmeno Z. Soud to zdůvodnil tím, že Jaškovi nikdo nebere jeho názory, ale svoboda projevu má v demokratické společnosti své meze.

Půlroční podmínka a do Prahy se nepodívá. Soud potrestal demonstranta s písmenem Z

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám