Hlavní obsah

Na Slovensku žije až 1275 medvědů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci Karlovy univerzity a České zemědělské univerzity odhadují počet medvěda hnědého na Slovensku na 1012 až 1275 jedinců. Výsledky studie v úterý zveřejnila slovenská státní ochrana přírody.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

V roce 2014 žilo na Slovensku 1256 medvědů. To by znamenalo, že k nárůstu počtu těchto šelem za poslední roky nedošlo, jejich populace je dlouhodobě stabilní a odhady kolem 2000 až 3000 jedinců byly značně přehnané.

Hustotu populace v místech, kde se vyskytuje, stanovili vědci na deset jedinců na 100 kilometrů čtverečních. Největší populace medvědů je v chráněné krajinné oblasti Poľana na středním Slovensku, kde žije asi 278 jedinců.

Necelé tři měsíce před parlamentními volbami se údajné přemnožení medvědů stalo tématem předvolební kampaně. Hned několik politických stran volá po masivním odstřelu medvědů. Dokonce i prezidentka Zuzana Čaputová uvedla, že nepovažuje za správné podceňovat nebo ignorovat problém kolem medvědů, kteří ztratili plachost.

Slováka napadla medvědice, v sebeobraně ji zblízka zastřelil

Zahraniční

Rovněž někteří členové úřednické vlády premiéra Ľudovíta Ódora označili situaci za vážnou. „Někteří lidé se bojí chodit kvůli medvědům do práce, sportovci do lesa, způsobuje to problémy zemědělcům,“ nechal se slyšet ministr životního prostředí Milan Chrenko.

Situací se v úterý zabýval parlamentní výbor pro zemědělství a životní prostředí na svém mimořádném zasedání. Zasedání se netradičně zúčastnil také předseda parlamentu Boris Kollár (Jsme rodina), který žádal „zregulovat“ stovky medvědů. Slovenské ministerstvo životního prostředí povolilo letos zatím odstřel pouze čtyř medvědů.

Kollár žádal, aby medvěda hnědého škrtli ze seznamu chráněných živočichů, aby ho bylo možné legálně lovit. Další politici žádali zavedení kvót na odstřel medvěda hnědého. To by však vyžadovalo změnu zákonů a jednání s Evropskou komisí.

Medvědici, která zabila běžce, nesmějí úřady utratit, nařídil italský soud

Zahraniční

„Kvótový odstřel neřeší problém s medvědy, kteří ztratili přirozenou plachost. Výsledkem by mohlo být střílení hlavně dominantních trofejních jedinců. To je jako bychom chtěli řešit kriminalitu stanovováním optimálního počtu obyvatel,“ upozornil ochranář Juraj Smatana.

V průběhu uplynulého víkendu byly na Slovensku nahlášeny tři případy napadení člověka medvědem. Mezi Liptovským Hrádkem a obcí Kráľová Lhota medvěd těžce zranil 58letého muže. U obce Sučany nedaleko Martina na severozápadním Slovensku napadla medvědice muže, který byl na procházce se svým psem. Muž medvědici v sebeobraně zastřelil.

V obci Háj v okresu Turčianske Teplice přímo v areálu rodinné farmy napadl medvěd dvacetiletého syna majitele farmy. Tehdy ho zachránila matka, která medvěda bodla vidlemi. Otec napadeného nyní hrozí, že zastřelí každého medvěda, který překročí hranice jeho farmy. „Je mi jedno, že je chráněný, a je mi jedno, jaké důsledky budu snášet, ale každý medvěd, který překročí hranice naší farmy, je mrtvý,“ uvedl farmář Martin Sedlačko.

Medvěd mu napadl syna. Slovenský farmář hrozí, že bude šelmy bez milosti střílet

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám